Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Δημιουργείται «λευκό» μητρώο για τις συνεπείς επιχειρήσεις - Πώς θα «αμείβονται» όσοι δεν εισφοροδιαφεύγουν και δεν κάνουν απολύσεις

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Δημιουργείται «λευκό» μητρώο για τις συνεπείς επιχειρήσεις - Πώς θα «αμείβονται» όσοι δεν εισφοροδιαφεύγουν και δεν κάνουν απολύσεις

Δημιουργείται «λευκό» μητρώο για τις συνεπείς επιχειρήσεις - Πώς θα «αμείβονται» όσοι δεν εισφοροδιαφεύγουν και δεν κάνουν απολύσεις
Στη σύσταση «λευκού μητρώου» επιχειρήσεων οι οποίες θα «αμείβονται» όταν δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό τον πρωθυπουργό.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Αποφασίστηκε να συσταθεί λευκό μητρώο επιχειρήσεων, δηλαδή όποια επιχείρηση δεν χρωστά εισφορές, δεν απολύει και σέβεται την εργατική νομοθεσία, θα απαλλάσσεται από ελέγχους ΣΕΠΕ και άλλες ταλαιπωρίες και πιθανόν ίσως αυτό συνδεθεί με μείωση εισφορών».
Στην εισήγησή του ο υπουργός ανέφερε ότι η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» στοχεύει καταρχήν στον οργανωτικό εξορθολογισμό και την ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. «Συγκεκριμένα, καθώς το «Λευκό Μητρώο» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.
Για την κατάταξη των επιχειρήσεων σε αυτό το Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως ενδεικτικά η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.
Κατ' αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν να αποφεύγουν πολλούς ελέγχους ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για μια μείωση εισφορών. Οπως αποκάλυψε το Σάββατο η «Η» σχεδιάζεται η μείωση των εισφορών με «ρήτρα απασχόλησης», δηλαδή με προσλήψεις προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Για το θέμα των εισφορών ο υπουργός τόνισε: «Μετά τη γενναία σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2014, σχεδιάζουμε την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα μέχρι το τέλος του έτους - υπό την προύπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων.
Με διαφορετικά λόγια, πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική διαρκούς και αυτοτροφοδοτούμενου περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλ. μείωσης των εργοδοτικών εισφορών) εάν τηρούνται δύο προϋποθέσεις: η συνεχώς αυξανόμενη συμμόρφωση των επιχειρήσεων λόγω περιορισμού της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και ο διακριτός μετασχηματισμός της ενισχυμένης αναταγωνιστικότητας σε νέες προσλήψεις, όπως όλα αυτά αντανακλώνται στο ρυθμό αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων».
Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Γιάννης Βρούτσης, όπως είπε, υπέγραψε υπουργική απόφαση για τη διάγνωση αναγκών εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια. Ουσιαστικά είναι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώσουν οι επιχειρηματίες για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ανά πάσα στιγμή για τις εργασιακές ανάγκες κάθε επιχείρησης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ύπουλο και σκληρό εχθρό της κοινωνίας, που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», ενώ υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπισή της «χρειάζεται να αναλάβουμε δράση τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκαμψης».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από 23 τρίμηνα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας (σε τομείς εκτός απ' την ενέργεια).
«Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας τώρα που σταματάει η πτώση και ξεκινά η άνοδος», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα που τρέχουν ήδη για την αντιμετώπισή της δίνοντας έμφαση στην πανευρωπαϊκή στρατηγική μείωσης της ανεργίας η οποία χαρακτηρίζεται από την στροφή στην πολιτική οικονομία.
Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς του να επεξεργαστούν και να καταθέσουν συνολική πρόταση, και όχι μεμονωμένες εισηγήσεις, για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, να έχουν μια ενιαία πρόταση για τις πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης.
Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, οι κοινωνικοί εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να καταλήξουν σε εκείνους τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Επίσης, όπως είπαν, ζήτησαν και απέσπασαν δέσμευση πως τις επόμενες μέρες θα έρθει διάταξη στη Βουλή για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων του ΟΕΚ.
Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, τέθηκε και το θέμα της ρήτρας απασχόλησης, που αποτελεί πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για ρήτρα θα μπαίνει σε κάθε μνημονιακή δράση ή κανονική πράξη κάθε υπουργείου και θα μελετά την επίπτωσή τους στην απασχόληση.
Αριθμός επιχειρήσεων κατά τάξεις μεγέθους (με βάση τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούν)
ΕΥΡΟΣ
Αριθμός εργαζομένων
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ %
1-10
177.447
90,210
11-50
16.329
8,300
51-250
2.449
1,250
251-500
271
0,140
501-1.000
118
0,060
1.001-1.500
41
0,020
1.501-2.000
12
0,006
2.001-2.500
7
0,003
2.501-3.000
5
0,002
3.001-4.000
3
0,001
4.001
13
0,007
ΣΥΝΟΛΟ
196.695
100

Δεν υπάρχουν σχόλια: