Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Από τριπλό κόσκινο τα ξενοίκιαστα ακίνητα

Έντυπη Έκδοση 

ΕΝΦΙΑ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΞΕΨΕΙΡΙΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 20%

Από τριπλό κόσκινο τα ξενοίκιαστα ακίνητα

Από το μικροσκόπιο ετοιμάζεται να περάσει το υπουργείο Οικονομικών τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που θεωρητικά δικαιούνται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ.
Ιδιοκτήτες ενδέχεται να βρεθούν εκτός της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς σε πολλά ακίνητα η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του τελευταίου ενοικιαστήΙδιοκτήτες ενδέχεται να βρεθούν εκτός της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς σε πολλά ακίνητα η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του τελευταίου ενοικιαστήΑπό τρεις διασταυρώσεις θα περάσουν οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων προκειμένου να έχουν την έκπτωση του 20%. Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, ο πρώτος έλεγχος θα αφορά τους αριθμούς παροχής ρεύματος που έχουν δηλωθεί πρώτη φορά φέτος στο Ε9.
Σε δεύτερη φάση θα ταυτοποιηθούν οι αριθμοί με τα στοιχεία που θα αποστείλει. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες να βρεθούν εκτός μείωσης, καθώς σε πολλά ακίνητα η παροχή ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη αλλά στον τελευταίο ενοικιαστή.
Ο τρίτος έλεγχος θα γίνει με την αντιπαραβολή όλων των παραπάνω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ε2, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει όσα ακίνητα δεν είχαν ηλεκτροδότηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.
Οκτώβρη οι διορθώσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τους δικαιούχους.
Αναφορικά με τις διορθώσεις που θα κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9, από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνεται άμεσα η εκκαθάριση έπειτα από κάθε διόρθωση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση των διορθώσεων για να ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις, άρα και οι συμψηφισμοί θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το Δεκέμβριο.
** Τυπώστε το εκκαθαριστικό τη νύχτα γιατί... χανόμαστε
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας ότι το TAXIS δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, κάνει έκκληση να αποφύγουν εκτυπώσεις του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ τις πρωινές ώρες.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «λόγω της ταυτόχρονης λήξης των ημερομηνιών υποβολής του ΦΠΑ, πληρωμής της 2ης δόσης της φορολογίας εισοδήματος και πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, παρατηρείται υψηλό φορτίο στις υποδομές του TAXIS τις ώρες 9.00 - 15.00 και 17.00 - 20.00.
Με δεδομένο ότι όλοι οι διαθέσιμοι υπολογιστικοί πόροι έχουν ήδη διατεθεί για τις συγκεκριμένες ανάγκες, παρακαλούνται οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν το TAXIS για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 22.00».
** Παράταση έως και την 30ή Ιανουαρίου 2015 στην υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους, βάσει πραγματικού χρόνου, δίνεται με απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την απόφαση, η ημερομηνία αυτή θα είναι και η καταληκτική.
Μετά την 30ή Ιανουαρίου 2015, ως ημερομηνία διακοπής θα λαμβάνεται για τα μεν φυσικά πρόσωπα η ημερομηνία οριστικής παύσης της δραστηριότητάς τους, για τα δε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ημερομηνία της λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το ΓΕΜΗ κατά περίπτωση. ΑΛ. ΚΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: