Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΓΙΔΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ * ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ Ποια μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Έντυπη Έκδοση 

ΠΑΓΙΔΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ * ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Ποια μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Μόνη «ελάφρυνση» είναι η διόρθωση του λάθους στον υπολογισμό του φόρου στις 4.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών
Να συμμαζέψει το χάος που προκάλεσε ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προσπαθεί η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS. Ωστόσο, η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή κρύβει παγίδες, αφήνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός των εκπτώσεων και των απαλλαγών.
Δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή μόνο όσα σπίτια δεν είχαν παροχή ρεύματος ούτε μία μέρα το 2013Δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή μόνο όσα σπίτια δεν είχαν παροχή ρεύματος ούτε μία μέρα το 2013Συγκεκριμένα η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία μειώνεται μόλις κατά 20% ο φόρος για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα ισχύσει μόνο για όσους δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε για μία ημέρα σε όλη τη διάρκεια του 2013. Αυτό σημαίνει ότι της έκπτωσης εξαιρούνται όσα ακίνητα έχουν αποπερατωθεί και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, όπως και όσα ακίνητα είναι κενά ή ανοίκιαστα αλλά οι ιδιοκτήτες δεν είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αγνωστο παραμένει και εάν οι ιδιοκτήτες των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του «πρώτου» εκκαθαριστικού και θα γίνει αργότερα επανεκκαθάριση του φόρου με την έκπτωση του 20% και συμψηφισμός με τις υπόλοιπες δόσεις.
Παγίδα έστησε το υπουργείο Οικονομικών και σε όσους έχουν πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα και είναι δικαιούχοι έκπτωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Πλέον, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, καθώς η τροπολογία προβλέπει ότι για το εισοδηματικό όριο λαμβάνεται υπ' όψιν το φορολογητέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζουν ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων.
Η μόνη «γνήσια» διόρθωση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών είναι ο επανακαθορισμός του φόρου στις 4.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί όπως και το περυσινό «χαράτσι».
Πάντως, αν και με την τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι δόσεις, με την τελευταία να εξοφλείται έως τέλος Φεβρουαρίου, άγνωστο είναι τι θα γίνει με όσους θα δουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου στο εκκαθαριστικό τους ο φόρος να είναι φθηνότερος και έχουν πληρώσει ήδη είτε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ είτε το σύνολο του φόρου.
Αναλυτικά, η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προβλέπει τα εξής:
* Εφόσον οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013.
Παράλληλα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις οι οποίες υπάγονται στην απαλλαγή ή μειωμένη καταβολή ΕΝΦΙΑ.
* Προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται επί κύριων χώρων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, τα οποία παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ούτε μία μέρα. Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα ανωτέρω κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ' όλο το έτος 2013 παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ούτε μία μέρα.
* Με την τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τις απαλλαγές από το φόρο. Οπως ορίζεται, όριο αξίας περιουσίας για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είναι τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με έως 2 παιδιά. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν υπάρχει όριο ακίνητης περιουσίας.
Για τις απαλλαγές από το φόρο και συγκεκριμένα για το εισοδηματικό όριο, λαμβάνεται υπ' όψιν το φορολογητέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα μπορούν να χάσουν την απαλλαγή από το φόρο λόγω τεκμηρίων.
* Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα σεισμόπληκτα ακίνητα στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, καθώς και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται αυτά.
* Με την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών ξεμπλοκάρει και τις επιστροφές φόρου τις οποίες είχε «παγώσει» ο ΕΝΦΙΑ, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε». Πλέον, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο ΕΝΦΙΑ δεν συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα εισπράττουν τις επιστροφές ανεξαρτήτως της οφειλής τους για τον ΕΝΦΙΑ.
* Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούται το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
**Ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις από όλους, με την πρώτη δόση έως 30/9 και την τελευταία δόση έως τέλος Φεβρουαρίου 2015.
* Ολες οι μεταβολές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων από την 1η/1/2014 και θα γίνουν έως τις 30/11/2014 πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: