Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πού ’σαι… Ζάππειο που ’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος

08/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού ’σαι… Ζάππειο που ’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος

Τι έταζε τον Απρίλιο του 2012 (δύο μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός) και τι έκανε από τη στιγμή που πέρασε την πόρτα του Μαξίμου. Από το «απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα» στη φορολαίλαπα.
        
 
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Με τη φράση «Η Ελλάδα δεν κοιτάει πια πίσω, στο χθες, που τόσο μας πλήγωσε» ξεκίνησε την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο ο πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσδοκά σε συλλογική αμνησία, ώστε να ξεχαστούν όσα είπε πέρυσι από το ίδιο βήμα, αλλά και στο Ζάππειο, τον Απρίλιο του 2012, μόλις δύο μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό. Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά, γιατί θα επιδεινώσουν την ύφεση», είχε πει μεταξύ άλλων το 2012 από το Ζάππειο και υποσχόταν αποκατάσταση των αδικιών, με ειδική αναφορά στις χαμηλές συντάξεις. Τόνιζε εξάλλου ότι «προτεραιότητά μας είναι να χτυπηθεί η ανεργία», να διασωθούν οι θέσεις ανεργίας, «γιατί τέτοια ανεργία δεν αντέχει καμία κοινωνία». Τον Σεπτέμβριο του 2013 στη ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς πανηγύρισε για την «επιβράδυνση της ανεργίας».

Δύο χρόνια μετά, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορεί να λαμβάνουν τον 13ο και 14ο μισθό (είναι ποινικό αδίκημα η μη καταβολή), αλλά πολύ συχνά δεν λαμβάνουν τους υπόλοιπους 12. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι περισσότερο από 3 μήνες, ενώ η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από 27%. Τον Ιούνιο του 2014 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.309.213, αλλά μόλις οι 79.621 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Στο… μεταρρυθμιστικό πλαίσιο εξάλλου εντάσσονται και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research, που δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα», αποτυπώνουν την απαισιοδοξία των Ελλήνων και κυρίως των ανέργων. Προκειμένου να βρουν δουλειά, δηλώνουν σε ποσοστό 41,9% διατεθειμένοι να πληρώνονται με «μαύρα» ή και να δεχθούν μερική απασχόληση (44,1%), να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα (38,2%), να αλλάξουν τομέα απασχόλησης (59,6%) και φυσικά να δεχθούν ένα χαμηλό μισθό (30,9%). Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 79,1%, πιστεύει ότι προτεραιότητα για τη χώρα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και μόλις το 19,7% η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το… αγαπημένο θέμα των «φοροελαφρύνσεων», από το 2012 η Ν.Δ. δήλωνε αντίθετη με την αύξηση φόρων, καθώς «Τώρα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι φόροι σε ύφεση δεν μειώνουν το έλλειμμα» και υποσχόταν «απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα». Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Αντ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα νομοσχέδια, τροπολογίες, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις φορολογικού περιεχομένου έχουν κατατεθεί, αναιρώντας η μια την άλλη. Αυτό που ζουν οι Ελληνες πολίτες είναι υπερφορολόγηση άνευ προηγουμένου, «που ήταν ίσως αναπόφευκτη», όπως είπε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, αλλά… όρκο δεν παίρνει. Στο πλούσιο παλμαρέ του υπουργείου Οικονομικών εξέχουσα θέση έχουν οι γκάφες, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος υπεραξίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.

Η «Νέα Ελλάδα»

Σύμφωνα μάλιστα με την παραπάνω έρευνα, το 80,2% χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ την ίδια άποψη έχουν οι φορολογούμενοι για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης (75,5%) και τον ΕΝΦΙΑ (66,1%). Κατά τα λοιπά, για μια ακόμα φορά μπαίνουν τα «θεμέλια για τη Νέα Ελλάδα», έρχονται η ανάκαμψη, οι επενδύσεις, αξιοποιείται η δημόσια περιουσία κ.λπ.

Η οικοδομική δραστηριότητα, όμως, βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και το 2013 εκδόθηκαν τόσες οικοδομικές άδειες όσες σε ένα μήνα του 2007, το Δημόσιο πούλησε 28 ακίνητα, τα οποία θα τα νοικιάζει το ίδιο για τα επόμενα 30 χρόνια έναντι συνολικού μισθώματος 138 εκατ. ευρώ ετησίως. Συμπληρώθηκαν εξάλλου 10 χρόνια συζητήσεων για το εμπορευματικό κέντρο που θα γίνει στο Θριάσιο και δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα από τα 100.000 ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ. Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων έγινε με προικοδότηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα αυξημένα έσοδα από τα διόδια. Η μείωση, εξάλλου, κατά 40% στις αποδοχές των εργαζομένων μηδένισε ή μείωσε κατακόρυφα τα ελλείμματα σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και λεωφορεία.

Τέλος, στο πλαίσιο «διασφάλισης» της κοινωνικής συνοχής μεταξύ άλλων μεγαλώνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνεται η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις και η υγεία από αγαθό μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Ετσι, το 40,5% των πολιτών (έρευνα ΚΑΠΑ Research) πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει και το 34,1% ότι παραμένει ίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: