Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Απόλυτος άρχοντας ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Έντυπη Έκδοση 

Απόλυτος άρχοντας ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Σε απόλυτο άρχοντα του ΣΔΟΕ μετατρέπει η τροποποιημένη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τον επικεφαλής του Σώματος. Οπως προκύπτει με αφορμή τις αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής που ασχολείται με τη μελέτη και αξιολόγηση των καταγγελιών για φοροδιαφυγή, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ανεξαρτησία των ερευνών του ΣΔΟΕ για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, καθώς ο επικεφαλής του Σώματος στις υποθέσεις «ειδικού χειρισμού» θα έχει τον πρώτο λόγο.
Πρόκειται για υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες. Ωστόσο, η τροποποιημένη απόφαση ορίζει ότι δεν μπορεί να κινηθεί καμιά διαδικασία από την πλευρά των επιφορτισμένων με τις υποθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων, αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του Σώματος.
«Οι άμεσες ενέργειες αποφασίζονται αφότου τεθούν άμεσα υπόψη και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ οι προτάσεις της επιτροπής», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίες μπορεί να έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η λίστα Λαγκάρντ, ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής του ΣΔΟΕ θα αποφασίζει εάν θα προχωρήσουν οι έρευνες ή αν θα θαφτούν μεταξύ ΣΔΟΕ και εφοριών όπως έχει γίνει με τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα με τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, των καταθετών του Λουξεμβούργου, τις off shore κ.ά.
Εν τω μεταξύ στο 54% φτάνει η παραβατικότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους που έκανε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά το πρώτο επτάμηνο του 2014.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ερευνών, που διεξήγαγε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το ΣΔΟΕ, στο επτάμηνο διενεργήθηκαν 2.639 έρευνες σε επιλεγμένες επιχειρήσεις έναντι των 2.295 προγραμματισμένων, δηλαδή ο στόχος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 115% και διαπιστώθηκαν 390.028 παραβάσεις σε 1.872 παραβάτες (μέσο ποσοστό παραβατικότητας 54%).
Το ΣΔΟΕ δέχτηκε, επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, προς διερεύνηση 755 εισαγγελικές παραγγελίες, από τις οποίες ήδη περαίωσε 585, ενώ στο στάδιο της εξέτασης και ολοκλήρωσης βρίσκονται -από προηγούμενα έτη- 1.684.

Δεν υπάρχουν σχόλια: