Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωταθλητές …κόσμου στους φόρους ακινήτων

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 09:06

Πρωταθλητές …κόσμου στους φόρους ακινήτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πρωταθλητές …κόσμου στους φόρους ακινήτων
Με χαρακτηριστική άνεση το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι η συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων ανέρχεται στο …ένα τρισεκατομμύριο ευρώ δηλαδή πάνω από πέντε φορές το ΑΕΠ της χώρας. Είναι προφανές γιατί θέλει να «φουσκώσει» τα στοιχεία. Προκειμένου ο ΕΝΦΙΑ –ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ να φαίνεται …μικρός αντιστοιχώντας μόλις στο 0,3% της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Γράφει:  

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για τους ευσεβείς πόθους ορισμένων καθώς τέτοια λεφτά στα ακίνητα των Ελλήνων δεν υπάρχουν. Η επιχειρηματολογία που ανατρέπει τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένη:
1. Στα αρχεία της εφορίας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ακινήτων. Τα εντός σχεδίου (κτίσματα και οικόπεδα) των φυσικών προσώπων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 520 δισεκατομμύρια ευρώ, η αξία των ακινήτων που έχουν τα νομικά πρόσωπα (περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ) και τα αγροτεμάχια. Οι δύο πρώτες «ομάδες» ακινήτων έχουν μετρηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθώς υπήρχε η σχετική… ανάγκη: αρχικά να εισπραχθεί ο ΦΑΠ των ετών 2010 έως 2013 και μετά να καταλογιστεί ο συμπληρωματικός φόρος του 2014. Προκύπτει λοιπόν ότι το άθροισμα αυτών των αξιών φτάνει κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Πόσο αξίζουν τα αγροτεμάχια της Ελλάδας για να φτάσουμε στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ; 410 δισεκατομμύρια ευρώ; Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (που δεν ανταποκρίνεται) θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:
α. Πότε μετρήθηκε η αξία των αγροτεμαχίων από το υπουργείο Οικονομικών καθώς επί χρόνια παρέμεναν στο φορολογικό απυρόβλητο. Ακόμη και για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ, αποφασίστηκε η αξία των αγροτεμαχίων να μην ληφθεί υπόψη για να μην …δυσαρεστηθούν οι βουλευτές της περιφέρειας
β. Αν πράγματι η αξία των αγροτεμαχίων ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρους 100 εκατ. ευρώ; Δηλαδή τα ακίνητα εντός σχεδίου αξίας 520-540 δις. ευρώ πρέπει να πληρώνουν φόρους τριών δισεκατομμυρίων και τα ακίνητα εκτός σχεδίου 100 εκατ. ευρώ;
Ακόμη και για ακίνητα εντός σχεδίου οι αξίες έχουν υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές του 2007. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές αξίες είναι κατά τουλάχιστον 30% χαμηλότερες. Που είναι λοιπόν το τρισεκατομμύριο; Το πολύ 500 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι η αξία των ακινήτων σε τρέχουσες τιμές. Που σημαίνει ότι η όποια περιουσία στην Ελλάδα (ακόμη και η πιο μικρή) φορολογείται στην Ελλάδα με πραγματικό συντελεστή της τάξεως του 0,6%. Ο συντελεστής αυτός, είναι υψηλότερος τόσο από αυτόν που εφαρμόζεται στην Κύπρο όσο και από τον αντίστοιχο σε Γαλλία και Γερμανία. Η Γερμανία, εκτός του ότι δεν φορολογεί την μικρή περιουσία, επιβάλλει συντελεστή 0,25-0,35% για τα ακίνητα που βρίσκονται στην πρώην Δυτική Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: