Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος ο εισαγγελέας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους

Τέλος ο εισαγγελέας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Η επίθεση… φιλίας της εφορίας ξεκίνησε. Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συνεργασίας προκειμένου να καταργήσουν τις ποινικές διώξεις σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Δεν πρόκειται, όμως, να εξαιρεθούν από τον εισαγγελέα όσοι είναι φοροφυγάδες, δηλαδή έχουν σκόπιμα αποκρύψει εισόδημα για να γλιτώσουν φόρους.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιεικέστερη εφορία απέναντι σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Μιλώντας χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ ότι «η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο. Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές».

Ας δούμε και τι θα προβλέπει αυτή η «πρακτική και δίκαιη» λύση που επεξεργάζονται τα δυο συναρμόδια υπουργεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο έχουν μπει συγκεκριμένες διατάξεις που οδηγούν σε ποινικές διώξεις για οφειλές, κυρίως μικρές, καθώς και η μεγάλη ευκολία με την οποία περνούν χειροπέδες σε όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο για ξήλωμα ή αλλαγή έχει μπει:

-η άσκηση ποινικής δίωξης με την διαδικασία του αυτοφώρου για όσους έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο άνω των  5.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Το αυτόφωρο είναι διαρκές που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή εντοπισθεί ο οφειλέτης στον οποίο έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη οδηγείται στο κρατητήριο και τη δικαστική αίθουσα.

-η έκδοση εντάλματος σύλληψης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 75.000 ευρώ από ΦΠΑ και άνω των 150.000 ευρώ από φόρους εισοδήματος.

Οι ποινές
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις εφορίες και τα Τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινές φυλάκισης:

α) έως δώδεκα μήνες, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ,

β) τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ,

γ) τουλάχιστον 12 μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ,

δ) τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, πιθανόν και εντός της επόμενης εβδομάδας, είναι να γίνει ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και αυτών που είναι φοροφυγάδες. ‘Ετσι, για την άσκηση ποινικών διώξεων θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο δόλος για την απόκρυψη εισοδήματος ή την κλοπή παρακρατούμενων φόρων. Με τις αλλαγές, για παράδειγμα, δεν θα οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης ο φορολογούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς των ύψος των οποίων αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: