Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ακόμα ψάχνουν την απόδοση των φόρων στο υπουργείο Οικονομικών


Ακόμα ψάχνουν την απόδοση των φόρων στο υπουργείο Οικονομικών

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Στα τυφλά πηγαίνουν εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο μέτωπο των εσόδων, καθώς δεν έχουν πλήρη εικόνα της απόδοσης κάθε φόρου ξεχωριστά. Το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της απόδοσης κάθε φόρου, γεγονός που δεν επιτρέπει όπως λένε αρμόδιες πηγές να γίνει διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων στοιχείων.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η άγνοια για την απόδοση που έχει κάθε φόρος ξεχωριστά, εντοπίστηκε την εποχή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει να τεθεί στην τρόικα θέμα μείωσης τουλάχιστον όσων φόρων δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου ήταν να υπάρξει πλήρης κατάλογος με τους φόρους που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων και της απόδοσης που είχαν αυτοί στο μέτωπο των εσόδων. Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, στόχος ήταν η απόδοση των φόρων να συνδεθεί και με τα όποια εμπόδια μπορεί να έθετε ο κάθε φόρος στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ότι ήταν ανέφικτο, καθώς δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα τα στοιχεία απόδοσης για τον κάθε φόρο ξεχωριστά. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να προετοιμαστεί η κυβέρνηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καταρτίστηκε ειδική ομάδα στελεχών τα οποία ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να πείσουν την τρόικα ότι ο ΕΦΚ στα καύσιμα απέτυχε το στόχο του.

Πλήρης άγνοια υπήρξε σχετικά και με τη μέθοδο υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία ούτε για τον τρόπο υπολογισμού, αλλά και για την απόδοση του φόρου. Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι ο φόρος ήταν γεμάτος λάθη, με αποτέλεσμα με βάση τις αρχικές προβλέψεις πριν από τις διορθώσεις, να αποδίδει περισσότερα από το ποσό που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με στόχο να υπάρξει πλήρης εικόνα για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους φόρους που επιθυμεί η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να καταρτιστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα η λίστα με τους φόρους και την απόδοση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις από τους φόρους και κυρίως τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά έσοδα και στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών στην περίπτωση ενοποίησης των συντελεστών του ΦΠΑ. 

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πλησιάζουν και η κυβέρνηση επιθυμεί η συγκεκριμένη λίστα να χρησιμοποιηθεί ως “όπλο” στο “ μπρα ντε φέρ ” με τους ελεγκτές της τρόικας, το οποίο θα ξεκινήσει την Τρίτη στο Παρίσι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: