Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Ελεγχόμενες» οι έρευνες στη μεγάλη φοροδιαφυγή

09/09/14

xrimatismos-diafthora
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελεγχόμενες» οι έρευνες στη μεγάλη φοροδιαφυγή

Ο (διορισμένος από την κυβέρνηση) επικεφαλής του ΣΔΟΕ αποφασίζει για τις υποθέσεις «ειδικού χειρισμού»: ποιες ερευνώνται και ποιες παραμένουν στο συρτάρι.
        
 
getFileΤου Κώστα Τσάβαλου

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής συνεχίζουν να έχουν οι κυβερνήσεις για ευνόητους λόγους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανεξαρτησία των ερευνών. Στη νέα τροποποιημένη απόφαση (με αφορμή τις αλλαγές προσώπων) του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της Επιτροπής που ασχολείται με τη μελέτη και αξιολόγηση των καταγγελιών για φοροδιαφυγή, δεν άλλαξε στο ελάχιστο το επίμαχο σημείο που αφορά τις υποθέσεις «ειδικού χειρισμού». Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες σημαίνει ουσιαστικά… συναγερμός (βαθμός ενδιαφέροντος 4 στην κλίμακα αξιολόγησης), όταν υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τις οποίες έχει επιληφθεί η υπηρεσία, εν προκειμένω το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, δεν μπορεί να κινηθεί καμιά διαδικασία από την πλευρά των επιφορτισμένων με τις υποθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων, αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του Σώματος, ο οποίος διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τι αναφέρει η απόφαση

«Οι άμεσες ενέργειες αποφασίζονται αφότου τεθούν άμεσα υπόψη και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ οι προτάσεις της επιτροπής», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Συνεπώς, στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ εναπόκειται να ζητήσει άμεσα τη διερεύνηση μιας υπόθεσης ή να την κρατήσει στο συρτάρι του, ανάλογα με τους κλυδωνισμούς και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει.

Η ανάθεση του χειρισμού μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής ουσιαστικά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ προκαλεί ερωτήματα, δεδομένων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τους ελέγχους των προσώπων που «φιγουράρουν» σε διάφορες λίστες όπως: στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα με τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, των καταθετών του Λουξεμβούργου, τις off shore κ.ά. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις διαπιστωμένης φοροδιαφυγής βρίσκονται… χαμένες μεταξύ ΣΔΟΕ και εφοριών. Στο μείζον ζήτημα της έλλειψης πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις, προστέθηκε και το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού.

Δεν τους αγγίζουν

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει ανέγγιχτη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους φόρους στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας έγιναν μόλις 344 έλεγχοι, όταν το Mνημόνιο προβλέπει για φέτος τη διενέργεια 4.100 ελέγχων, με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή. Οι υπόλοιποι στόχοι μεταξύ άλλων αφορούν:

● Την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των προηγούμενων ετών.

● Τη διενέργεια 1.500 ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.

● Την είσπραξη του 24,5% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2014.

● Τον έλεγχο 2.600 φορολογουμένων με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.

● Την αποστολή στον εισαγγελέα 128 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής για την άσκηση ποινικών διώξεων.

● Τον έλεγχο 240 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στελεχών (110 διευθυντών ΔΟΥ) και υπαλλήλων των εφοριών (130 δηλώσεις).

● Ελέγχους σε 336 υποθέσεις φυσικών προσώπων που την τριετία 2009-2011 έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: