Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μειώσεις τεκμηρίων, φόρων, αύξηση δόσεων για αποπληρωμή χρεών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μειώσεις τεκμηρίων, φόρων, αύξηση δόσεων για αποπληρωμή χρεών

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μείωση τεκμηρίων με αναδρομική ισχύ, μείωση προσαυξήσεων έως και 100% και αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών στο 20% από 26% που είναι σήμερα, σταδιακή μείωση του φόρου πολυτελείας και της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, καθώς και νέο λογιστικό δίκαιο για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015. Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω εξαγγελίες που θα δημοσιοποιηθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα ανακοινωθούν και τα σχέδια για το 2016, που περιλαμβάνουν μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών για τις επιχειρήσεις και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ηδη το σχέδιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη έχει κοστολογηθεί από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Μάλιστα, για ορισμένες διατάξεις που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν ξεκινήσει τη διαμόρφωση των διατάξεων προκειμένου αυτές να προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση. Συγκεκριμένα, το πακέτο μέτρων που έχει εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, περιλαμβάνει:

1. Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης στο 20% από 26% που είναι σήμερα. Οι μειώσεις θα αφορούν στα κέρδη-εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2015.

2. Τεκμήρια. α) Αναδρομική μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα που αφορούν στα εισοδήματα του 2014 κατά 30%. Η μείωση των τεκμηρίων αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογουμένους, οι οποίοι τελευταία χρόνια πιάνονταν στην «παγίδα» των τεκμηρίων και δεν φορολογούνταν για τα εισοδήματα που πραγματικά αποκτούσαν, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. β) Κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015 με την προϋπόθεση ότι η ΓΓΔΕ θα έχει έτοιμο το περιουσιολόγιο. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι «έχει όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων (καταθέσεις, στοιχεία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κ.λπ.), ωστόσο θα πρέπει να μας ενημερώσει εάν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει». Σε διαφορετική περίπτωση, τα τεκμήρια το 2015 θα είναι μειωμένα κατά 50%.

3. Μείωση του φόρου πολυτελείας. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι φόρο πολυτελείας θα καταβάλουν όσοι έχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε. ή 3.000 κ.ε. Παράλληλα θα μειωθούν και τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα. Παράδειγμα: για ένα αυτοκίνητο τριετίας 2.600 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σήμερα στα 1.420 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 1.000 ευρώ.

4. Εισφορά αλληλεγγύης. Μείωση της εισφοράς κατά 30% από το 2015 και για το σύνολο του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το όφελος για τους φορολογουμένους θα είναι:

-  Από 39 έως 60 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.

-  Από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.001 και μέχρι 50.000 ευρώ.

-  Από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.001 και μέχρι 100.000 ευρώ.

-  Από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

5. ΕΝΦΙΑ. Οσοι το 2015 έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα έχουν έκπτωση 50% από τον φόρο που προκύπτει σήμερα. Επίσης, σχεδιάζεται μικρή μείωση των συντελεστών για τα αστικά ακίνητα.

6. Πετρέλαιο θέρμανσης. Από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται 10-12 λεπτά μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο. Η μείωση κατά 30%του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγήσει στη μείωση της λιανικής τιμής πώλησης σε 1,15 ευρώ από 1,27 ευρώ που είναι σήμερα.

7. Νέο Λογιστικό Δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

8. Εστίαση. Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

Ωστόσο, οι φοροελαφρύνσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος και συγκεκριμένα για το 2016 σχεδιάζεται:

-  Η περαιτέρω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-  Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Στόχος είναι σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι συντελεστές κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

-  Η περαιτέρω μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στο 15% από 20% που θα είναι το 2015.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: