Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η αλήθεια για τις έξι υποσχέσεις Σαμαρά Τι είπε και τι «ξέχασε» να πει στη ΔΕΘ.

fgt


08/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αλήθεια για τις έξι υποσχέσεις Σαμαρά

Τι είπε και τι «ξέχασε» να πει στη ΔΕΘ.
        
 
52-1Των Μάριου Χριστοδούλου, Βασίλη Γεώργα

Συνέχεια της βαρυχειμωνιάς και της λιτότητας για τα νοικοκυριά συνιστούν οι σκόρπιες φοροελαφρύνσεις που ψέλλισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, κρύβοντας από την άλλη τα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2015. Το «πακέτο», πλούσιο σε υποσχέσεις και φτωχό σε εξαγγελίες, εξαντλείται στην (περιορισμένη) κατά 30% μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν το 2012 αυξήθηκε 450%! Η μείωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «ζεστάνει» την τσέπη των καταναλωτών, αφού ισοδυναμεί με υποχώρηση μόλις κατά 10 με 12 λεπτά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ή με 180-200 ευρώ περίπου καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Και αυτό, εφόσον διατηρηθούν οι υφιστάμενες τιμές στα καύσιμα και δεν υπάρξουν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές που σε συνδυασμό με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ θα οδηγήσουν σε νέες κούρσες του μαύρου χρυσού.

Ετσι, μετά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει ακριβό και συνάμα απαγορευτικό για τα περισσότερα νοικοκυριά, που και φέτος θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, σόμπες κ.λπ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις, που ωχριούν μπροστά στο βίαιο για την ελληνική οικονομία πρόγραμμα προσαρμογής που έχει πλήξει όλους τους πολίτες, αυτές για την ώρα παραμένουν αόριστες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διατηρηθεί για ακόμη δύο χρόνια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης -που κανονικά έληγε φέτος- με το «γλυκαντικό» της μείωσης, πιθανότατα κατά 50%. Στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να «λανσάρει» ως ελάφρυνση τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, ενώ δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πότε και πόσο θα μειωθεί ο φόρος για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Χωρίς πυξίδα και οι υποσχέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και για τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πλην της εστίασης.

1. Πετρέλαιο θέρμανσης

Ελαφρύνσεις-ψίχουλα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 30% δεν αρκεί για θέρμανση ούτε δέκα ημερών. Στην τσέπη του καταναλωτή η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ισοδυναμεί με 10-12 λεπτά λιγότερα στο λίτρο ή περίπου 180-200 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο, ποσό που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων καυσίμων, δεν επαρκεί για να αυξηθούν οι καταναλώσεις.

Σήμερα ο Ειδικός Φόρος έχει αυξηθεί στα 33 λεπτά το λίτρο, επομένως μείωση 30% σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 23 λεπτά και αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ (επιβάλλεται και επί του ΕΦΚ), η τελική μείωση διαμορφώνεται στα 12 λεπτά. Πρακτικά αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η λιανική τιμή με τον μειωμένο ΕΦΚ θα διαμορφωνόταν στο 1,15 έως 1,17 ευρώ το λίτρο από 1,25-1,27 ευρώ τον χειμώνα του 2013. Ενας καταναλωτής που αγοράζει 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει φέτος 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450% χρειαζόταν 1.600 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι εξοικονομεί περίπου 200 ευρώ, αλλά συγκριτικά με τις «καλές εποχές» προ εξομοίωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πληρώνει έναν ετήσιο μισθό περισσότερα για τη θέρμανσή του.

Ανάλογο είναι το όφελος για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Αν αυτό παραμείνει στα 0,35 ευρώ/λίτρο όπως και πέρυσι, σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2.000 λίτρα θα πληρώσει λιανική τιμή περίπου 0,8 ευρώ το λίτρο ή 1.600 ευρώ αντί 1.800 ευρώ πέρυσι. Οι τιμές δεν είναι τέτοιες ώστε να βοηθήσουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκε μείωση κατανάλωσης 70%, να στραφούν πάλι στο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και το ζητούμενο, σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, είναι να καταργηθούν ή να διευρυνθούν σημαντικά τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Με βάση τα περσινά κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος που αφορά τα πρώτα 120 τ.μ. κάθε σπιτιού είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία για τους άγαμους και έως 40.000 ευρώ εισόδημα και ακίνητη περιουσία 300.000 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Από την πλευρά τους, οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν πως ούτε η επιδοματική πολιτική είναι αρκετή και προτείνουν να μειωθεί πολύ περισσότερο ο ΕΦΚ ώστε να υπάρξει πραγματική επίπτωση στην τελική τιμή. Στο ερώτημα αν με τον τρόπο αυτό θα δοθούν εκ νέου… κίνητρα για λαθρεμπόριο μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, οι πρατηριούχοι απαντούν πως η κυβέρνηση έχει ήδη εδώ και δυόμισι χρόνια έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου με το σύστημα εισροών–εκροών και δεν το εφαρμόζει.

2. Εισφορά αλληλεγγύης

Η μείωση κατά 50%, σύμφωνα με πληροφορίες, της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μια… ελάφρυνση η οποία αφορά λίγους φορολογουμένους και δη όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Συνεπώς η συγκεκριμένη εξαγγελία αφήνει αδιάφορους τους μικρούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά το «χαράτσι» των 650 ευρώ τον χρόνο. Ταυτόχρονα αποτελεί και ελάφρυνση-παγίδα, καθώς ο «κεφαλικός φόρος» θα παραταθεί τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια, κάτι που απέκρυψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Η τρόικα, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ που πίεζε από την αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη προαναγγείλει την παράταση του μέτρου. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται από το 2010, αφορά το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων, με συντελεστές από 1% έως 4%. Σήμερα μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν σε μηνιαία βάση την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

3. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσπάθησε να «πλασάρει» ως φοροελαφρύνσεις τις διορθώσεις που θα γίνουν στα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου, ενώ δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πότε και πόσο θα μειωθεί (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για 30%) στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν αλλοιώνουν τον εισπρακτικό στόχο των 3,2 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε από το βήμα της ΔΕΘ να μαζέψει το «φιάσκο» με τον εξωφρενικό φόρο που κλήθηκαν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και αυτοί που διατηρούν οικόπεδα σε 457 περιοχές της χώρας (4.000 οικισμοί) στις οποίες δεν εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

4. Φόροι στο εισόδημα

Χωρίς πυξίδα οι υποσχέσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Η υποχώρηση θα είναι σταδιακή, εν αντιθέσει με την επιβολή των φόρων που ήταν απότομη και, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα θα υποχωρήσει στο 32% από 42% σήμερα, ενώ στις επιχειρήσεις η φορολογία θα μειωθεί στο 15% από 25% σήμερα. Για την ιστορία και μόνο, την τετραετία 2010 – 2013 επήλθε κατακόρυφη αύξηση στους φόρους, με τη μεσαία τάξη να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής αυτής επιδρομής. Το βίαιο για την ελληνική οικονομία πρόγραμμα προσαρμογής έπληξε όλους τους πολίτες, αφού οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν την τετραετία 2010 – 2013 είναι αυξημένοι από 100 έως και 10.300 ευρώ. Αυτούς βέβαια που «έστυψε» περισσότερο το Μνημόνιο είναι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον μήνα. Από κοντά βρίσκονται όμως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Πολίτης που το 2010 δήλωνε στην Εφορία εισόδημα 60.000 ευρώ τον χρόνο πλήρωνε φόρο 14.245 ευρώ, για το 2013 ο φόρος αυτός εκτινάχθηκε στα 18.500 ευρώ!

5. ΦΠΑ 13%

Τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης προανήγγειλε η κυβέρνηση, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει αποσπάσει το «πράσινο φως» από την τρόικα.

6. Νέο πρόγραμμα δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα

Τα 67 δισ. ευρώ όπου έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναγκάζουν την κυβέρνηση να μελετά συνεχώς τρόπους για την αποπληρωμή τους, όπως είναι η αύξηση των δόσεων που «ψέλλισε» ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Κουβέντα όμως για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτά τα χρέη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: