Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 07:57

Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ
Τα μηδενικά επιτόκια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εντυπωσιακά, όμως μικρή διαφορά κάνουν στις μηνιαίες δόσεις των δανειοληπτών. Αντίθετα, "δίνουν" πόντους στις τράπεζες.
Γράφει:  

Το όφελος θα το δουν άμεσα οι 599.200 Έλληνες που αποπληρώνουν δάνεια με επιτόκιο που συνδέεται με το αντίστοιχο παρεμβατικό του ευρώ.
Η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 0,05% προσφέρει μικρό άμεσο... κέρδος από 5 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη διάρκεια και το ύψος του δανείου. Ωστόσο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, οπότε το βασικό ευρωεπιτόκιο ήταν στο 0,50% η διαφορά κυμαίνεται από 23 έως και 70 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της σύμβασης.
Ενδεικτικά, στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 χρόνων με επιτόκιο 2,5% (ΕΚΤ συν περιθώριο προσαύξησης 2%), είχε δόση 535,77 ευρώ. Μετά τη μείωση του επιτοκίου στο 0,05%, η μηνιαία καταβολή διαμορφώνεται στα 518,77 ευρώ, μειωμένη κατά 17 ευρώ. Το ίδιο δάνειο με διάρκεια 30 χρόνια είχε δόση 401,39 ευρώ πριν τη μείωση, ενώ από τον επόμενο μήνα ο δανειολήπτης θα πληρώνει 378,18 ευρώ. Το μηνιαίο όφελος των 23,21 ευρώ μεταφράζεται σε κέρδος 278 ευρώ το χρόνο.
Μπόνους για τις τράπεζες
Για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων του ευρώ θα σημάνει ακόμη χαμηλότερο κόστος χρήματος που πληρώνουν οι ίδιες.
Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποπληρώσει πλήρως την, αισθητά πιο ακριβή, χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ (σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες πιο ακριβός από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ).
Επίσης, προχωρούν συντονισμένα και με συνέπεια και στην μείωση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, αν και εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κεντρική τράπεζα για ρευστότητα. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ μειώθηκε στα 44,62 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 44,95 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προχωρήσουν σε οριακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (μάξιμουμ έως 0,10%), καθώς όπως αναφέρουν στελέχη τους, το πραγματικό κόστος δανεισμού τους είναι πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα των ευρω-επιτοκίων.
Στο κομμάτι των καταθέσεων, η μείωση των αποδόσεων συνεχίζεται κάθε μήνα και πλέον, στις προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο έχει πέσει κάτω από το 1,5%. Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή των επιτοκίων αναμένεται άμεσα, τόσο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου όσο και στις προθεσμιακές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2012,σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών δανείων ήταν 1,498 εκατ. εκ των οποίων το 40% είχε επιτόκιο ΕΚΤ. Οι υπόλοιποι δανειολήπτες είχαν στεγαστικο συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο Euribor μηνός ή τριμήνου.
Χαμηλά και το Euribor
Αυτοί οι δανειολήπτες είναι οι πλέον κερδισμένοι, καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο «πιάνει» τον παλμό της αγοράς και βρίσκεται σε έντονα πτωτική τροχιά εδώ και χρόνια. Το Euribor βρέθηκε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ και κινείται στο εύρος του 0,06% για την διάρκεια μηνός.
Την μεγάλη διαφορά στις δόσεις κάνει το περιθώριο προσαύξησης (spread) που έχει το κάθε δάνειο, καθώς την περίοδο 2004-2005 χορηγήθηκαν στεγαστικά με περιθώριο προσαύξησης από 0,50% έως και 2%. Αν και τα δάνεια με περιθώριο 0,5% δεν ήταν πολλά και συνήθως ήταν συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, εντούτοις υπάρχουν σήμερα δανειολήπτες που αποπληρώνουν οφειλές στο κόστος.
Το Euribor 3μήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων των τελευταίων χρόνων, κινείται στο 0,15%, όταν στα τέλη του 2011 βρισκόταν στο 1,469% και το 2008 στο 4,45%! Για ένα δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια 30 ετών και περιθώριο προσαύξησης στο Euribor 3μήνου 2%, η δόση στα τέλη του 2011 ήταν 908 ευρώ και πλέον κινείται στα 766,5 ευρώ.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: