Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιδράσεις στην αγορά για την αλλαγή ρόλου του «Τειρεσία»

        
 
Εύλογη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκαλεί η δρομολογούμενη αλλαγή ρόλου και στόχευσης της Τειρεσίας Α.Ε.

Οι τράπεζες, εμμέσως πλην σαφώς, απεργάζονται σχέδιο αναβάθμισης της Τειρεσίας Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι οι ίδιες και οι θυγατρικές τους, σε αξιολογητή των «κόκκινων» δανείων, ενόψει και της σχετικής συζήτησης με την τρόικα.

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, έτσι, σε συνδυασμό με την πώληση των «μαύρων κατάστιχων» που διαθέτει έναντι αμοιβής, η Τειρεσίας Α.Ε. (υπηρεσία ΤΣΕΚ) αποκλίνει από τον σκοπό σύστασής του και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης.

Για άλλο σκοπό ιδρύθηκε

Η Τειρεσίας Α.Ε., υπενθυμίζουν παράγοντες της αγοράς, ιδρύθηκε από τους μετόχους της για τον προσδιορισμό του κινδύνου που αναλάμβαναν στην καθημερινή λειτουργία τους, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο. Ωστόσο, εδώ και καιρό, η Τειρεσίας Α.Ε., η λειτουργία της οποίας υποτίθεται ότι διέπεται από μη κερδοσκοπική φιλοσοφία, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της διαθέτοντας επί πληρωμή σε τρίτους τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει για λογαριασμό των τραπεζών μετόχων της.

Πρόσφατα, η Τειρεσίας Α.Ε. ανακοίνωσε ότι η επιχειρηματική της δραστηριότητα περιλαμβάνει την υπηρεσία ΤΣΕΚ, μέσω της οποίας θα πουλά στοιχεία ακόμα και για ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές σε όποιον ενδιαφερόμενο κρίνει ότι χρειάζεται τις εν λόγω πληροφορίες, διαμορφώνοντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και χειραγώγησης της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες στον κίνδυνο να γίνουν «φέιγ βολάν» τα στοιχεία εταιρειών και τα προσωπικά δεδομένα να αρχίσουν να αποτελούν ένα νέο επικερδές προϊόν, μια και η διάθεσή τους θα γίνεται μονοπωλιακά. Την ίδια στιγμή, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει αποφανθεί αν οι πρακτικές της Τειρεσίας Α.Ε είναι σύννομες.

Στο επιχείρημα ότι, εν μέσω κρίσης, η υπηρεσία ΤΣΕΚ προφυλάσσει το υγιές επιχειρείν από τους μπαταχτσήδες, στελέχη επιχειρήσεων ανταπαντούν ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης προκύπτει από συνδυασμό στοιχείων (εμπορικών, οικονομικών, ποιοτικών) και δεν μπορεί να απορρέει μόνο από στοιχεία που σχετίζονται με πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμών.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το ερώτημα που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τη νέα υπηρεσία του Τειρεσία: πώς θα γίνει και από ποιους η αξιολόγηση των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα «κόκκινων» δανείων, κάτι που μέχρι σήμερα παρέχει μόνο η ΙCAP, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων.

Ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι απαραίτητος και θεμιτός, ωστόσο θα πρέπει να διέπεται από νομικές και ηθικές προϋποθέσεις και σίγουρα όχι αποσπασματικά.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει να γίνεται στη βάση επιστημονικών δεδομένων και συστημάτων που χρησιμοποιούν οι Εξωτερικοί Οργανισμοί Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ΕΟΠΑ) και οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency – CRA) από την European Securities and Markets Authority – ESMA και ΕΟΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας Βασιλεία ΙΙ.

Αρτεμις Σπηλιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: