Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

«Ο κατώτατος μισθός δεν είναι δουλειά του κράτους» «Το ύψος του πρέπει να το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Αγνωστο αν «στόχευε» την κυβέρνηση ή τον... Τσίπρα.

23/09/14

oik

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο κατώτατος μισθός δεν είναι δουλειά του κράτους»

«Το ύψος του πρέπει να το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Αγνωστο αν «στόχευε» την κυβέρνηση ή τον... Τσίπρα.
        
 
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Σε πλήρη συμπαράταξη εργοδότες και συνδικαλιστική ηγεσία κατάφεραν χθες καίριο επικοινωνιακό πλήγμα στην κυβέρνηση, ζητώντας την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προηγούμενο καθεστώς, όπου τον κατώτατο μισθό καθόριζαν η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και όχι το κράτος. Από την άλλη, ο τρόπος που εκδηλώθηκε η αντίθεση στις κυβερνητικές πρακτικές και ειδικά οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ έκαναν πολλούς να μιλούν για αβάντα του κ. Γ. Παναγόπουλου στην κυβέρνηση και εναντίωση στις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα ότι άμεσα θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Η αμφισβήτηση των μνημονιακών πρακτικών που τόσα δεινά έχουν σωρεύσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία εκδηλώθηκε χθες κατά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Νίκο Δένδια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

«Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί» είπε ο κ. Παναγόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης, αναφέροντας επιπροσθέτως ότι η διαμόρφωσή του «δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού».

Τέσσερα χρόνια «παρατηρητής»

Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο κ. Παναγόπουλος προσπάθησε να στείλει το μήνυμα ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού αφορά τους εκπροσώπους και τους εργαζομένους και όχι τους πολιτικούς και τους κυβερνώντες. Βέβαια, οι τοποθετήσεις ενός ανθρώπου που έχει δείξει ότι δεν μάχεται ιδιαιτέρως για τα δικαιώματα των εργαζομένων που χάθηκαν μέσα στην 4ετία του μνημονίου έχουν διπλή ανάγνωση και πολλοί (μεταξύ αυτών και συνδικαλιστές εντός της ΓΣΕΕ) κάνουν λόγο για αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση των δηλώσεων (που έγιναν ενώ ο κ. Παναγόπουλος διαπραγματεύεται εκατομμύρια ευρώ που θα διαχειριστεί και η ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση εργαζομένων), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε το στίγμα ότι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) μπορούν να διαπραγματευτούν και να καθορίσουν όποιον κατώτατο μισθό συμφωνήσουν (ακόμη και κάτω από τα 751 ευρώ).

«Ελεύθερα εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσπάθησε να κινδυνολογήσει λέγοντας: «Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν». Ωστόσο, ξέχασε να αναφέρει τη μηδενική παρέμβαση της ΓΣΕΕ, στην οποία λειτουργεί ακόμη ως πρόεδρος, στη διεκδίκηση των καθυστερούμενων δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Συμφωνεί και ο Κορκίδης

Πάντως, στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των εμπόρων και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι ο κατώτατος μισθός και δη η διακύμανσή του θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι νομοθετικής ρύθμισης. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, ο Βασίλης Κορκίδης είπε ότι τόσο η κυβέρνηση, που μείωσε με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να τον αυξήσει με νομοθετική ρύθμιση στα 751 ευρώ, έχουν λάθος προσέγγιση, σημειώνοντας πως το «κατώφλι» θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερων διαπραγματεύσεων. Με την παρέμβασή του αυτή, ο κ. Κορκίδης ουσιαστικά εξειδίκευσε και τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι για άλλη μια φορά προέταξε το κομματικό του συμφέρον έναντι των συμφερόντων των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: