Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Εξι μήνες αφαίρεση πινακίδων αλλά και… εξαιρέσεις σε όσους πληρώνουν το πρόστιμο

07/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Εξι μήνες αφαίρεση πινακίδων αλλά και… εξαιρέσεις σε όσους πληρώνουν το πρόστιμο

        
 
Με τροπολογία, που κατατέθηκε χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο για την… Υγεία, μειώνονται αυστηρές ποινές που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τέσσερις μήνες, γιατί «διατυπώνονται σε καθημερινή βάση εντονότατα παράπονα και ενστάσεις, ιδίως από επαγγελματίες οδηγούς», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης διάταξης. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 169 του -επίσης… άσχετου- νόμου 4261/2014 τροποποιήθηκε το διάταγμα του 1986 για τα ανασφάλιστα οχήματα και θεσπίστηκε η ακόλουθη ποινή: «Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι (6) μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια και επί υποτροπής για τρία (3) χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης».

Η διόρθωση, που φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, γίνεται για να αντιμετωπιστούν «οι καταστροφικές επιπτώσεις που επιφέρει το μέτρο στην επαγγελματική, οικονομική και κατ' επέκταση στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή» των πολιτών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι υπουργοί επικαλούνται «δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες», που μάλλον δεν ταιριάζουν με την εικόνα την οποία θα επιχειρήσει να πλασάρει απόψε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Με την επίμαχη τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

• Παραμένει η αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για έξι μήνες, καθώς και η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια, αλλά απαλείφεται η αύξηση σε τρία χρόνια για περίπτωση υποτροπής.

• Ορίζεται ότι αν ο παραβάτης είναι και ιδιοκτήτης του οχήματος επιβάλλεται μόνον ένα πρόστιμο.

• Καθορίζονται πρόστιμα 1.000 ευρώ για φορτηγά, 500 ευρώ για Ι.Χ. και 250 ευρώ για δίκυκλα.

• Επιτρέπεται -αλλά… κατ' εξαίρεση- η επιστροφή πινακίδων και διπλώματος οδήγησης πριν από τη λήξη της προθεσμίας αλλά με βεβαιωμένη την πληρωμή του προστίμου.

Χαρά Τζαναβάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: