Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο ΕΝΦΙΑλτης Αντικατέστησαν τον Σηφούνακη με τον Ρήγα

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο ΕΝΦΙΑλτης

Αντικατέστησαν τον Σηφούνακη με τον Ρήγα
Τελευταία ενημέρωση: 
Με 51 ψήφους «υπέρ», 38 «κατά» και έξι «παρών» πέρασε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕΦωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕΣτο μεταξύ αντικαταστάθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος και δήλωσε χθες ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα. Επίσης αντικαταστάθηκαν ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Σαλτούρος, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.
Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.
 
Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.
 
Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία ώρα βουλευτές ζητούσαν βελτιώσεις στην τροπολογία και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, οι μη ενεργοί πολεοδομικοί οικισμοί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό ώστε να ισχύσει και για άλλες περιοχές ό,τι ισχύει για ορισμένους οικισμούς στην Κοζάνη όπου έχουν παρουσιαστεί κατολισθήσεις και έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Απαντώντας δε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς του ότι θα εισπραχθούν 3,2 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και όχι 2,65 δισ. που έχουν προβλεφθεί, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχει υπέρβαση.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε να διορθωθεί με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο η τροπολογία. Για λάθος της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε περαιτέρω αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η ρύθμιση «απαλύνει πολύ λίγο τη φορολογία», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης να ρίξει την κυβέρνηση λέγοντας : «Όλοι μαζί έχουμε το δύσκολο έργο να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση, όμως και η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί το λάθος της».
Την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών είχαν επισημάνει ο Δάνης Τζαμτζής και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Είναι μεν θετικό ότι διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβάμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου» τόνισε ο Μ. Χαρακόπουλος.
Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».
«Ούτε εμένα μου αρέσει, ούτε θέλω τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή. Και οι βουλευτές ψηφίζουν με το "πρέπει" και όχι με το "θέλω". Όποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά. Ας πάει σπίτι του...» δήλωσε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών. «Αν του κ. Χαρδούβελη δεν του αρέσει ο ΕΝΦΙΑ ή δεν μπορεί να "σηκώσει" το ψυχολογικό βάρος ας παραιτηθεί. Θα αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφό του» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί και ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Αντιλαϊκό και ληστρικό χαρακτήρισαν τον ΕΝΦΙΑ οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Από τους ΑΝΕΛ, ο Γιάννης Δημαράς, έκανε λόγο για νόμο- έκτρωμα και αντισυνταγματικό νόμο.
Απαντώντας πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται τις αντιδράσεις των βουλευτών ωστόσο δεν άφησε περιθώρια αλλαγών, χαρακτηρίζοντας τη διάταξη σωστό και αναγκαίο βήμα για να διαφυλαχθεί η θετική πορεία της χώρας.
«Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η θετική δημοσιονομική πορεία και η αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συνεχίσουμε αταλάντευτα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ.
Διαβάστε σχετικά: 
Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: