Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η μεγάλη κοροϊδία των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 12:45

Η μεγάλη κοροϊδία των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η μεγάλη κοροϊδία των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ
Εντυπωσιακούς αριθμούς ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες θα ευεργετηθούν από την έκπτωση που καθιερώθηκε για τα κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Γράφει:  
Επίσης, 800.000 εργένηδες θα αξιοποιήσουν την έκπτωση φόρου του 50% ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και 340.000 οικογένειες. Τι δεν είπε ο υπουργός στη Βουλή; Το πόσα χρήματα θα κερδίσουν όλοι αυτοί οι «τυχεροί». Και δεν φτάνει που δεν το είπε ο υπουργός, η πληροφορία δεν υπάρχει ούτε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ανακοινώσεις έχουν επίπτωση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και η συγκεκριμένη αναφορά έπρεπε να υπάρχει, το μόνο που εντοπίζει ο αναγνώστης είναι… δικαιολογίες. Δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί από την ΓΓΔΕ αναφέρεται. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι όλη αυτή η φασαρία και ο «πόλεμος» εντυπώσεων στον οποίο έχουν επιδοθεί ειδικά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, στην πραγματικότητα γίνεται για το …τίποτα.
Με το που θα ψηφιστεί –σήμερα το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ- η τροπολογία στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει ανακοίνωση με το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα ανέβουν στο Taxis ή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της μεθεπόμενης. Πάνω από το 85% των ιδιοκτητών θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους και θα κληθούν να πληρώσουν ακριβώς τα ίδια. Ακόμη και αυτοί που περιμένουν ότι θα έχουν έκπτωση φόρου επειδή έχουν χαμηλό εισόδημα ή επειδή έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα συνειδητοποιήσουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν για να δουν την όποια έκπτωση. Κι όταν ακόμη θα φανεί η έκπτωση (μετά τα μέσα Οκτωβρίου), θα είναι της τάξεως των 20-100 ευρώ συνολικά.
Σε χιλιάδες περιπτώσεις –ειδικά των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων- οι ιδιοκτήτες δεν έχουν βάλει καν τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Έτσι, για να διεκδικήσουν την έκπτωση θα πρέπει πρώτα να κάνουν τροποποιητική δήλωση Ε9 και μετά να περιμένουν τους υπολογισμούς. Θα συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, η αμοιβή που θα ζητήσει ο λογιστής για τη συμπλήρωση του Ε9 να είναι μεγαλύτερη από το ποσό του φόρου που θα γλιτώσει ο φορολογούμενος.
Όσο για τους φτωχότερους ιδιοκτήτες, περιμένουν ότι θα πάρουν την έκπτωση του 50% και θα γλιτώσουν ένα σωρό χρήματα. Στην πράξη θα φανεί ότι μετά την τοποθέτηση περιουσιακού κριτηρίου (85.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά) αλλά και την προσθήκη των τεκμηρίων ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης, αυτοί που τελικώς θα ωφεληθούν θα είναι οι μικροιδιοκτήτες με ένα διαμέρισμα οι οποίοι αντί να πληρώσουν φόρο 100-150 ευρώ, θα καταβάλλουν τελικώς τα μισά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: