Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εργαζόμενοι τραβάνε και το κάρο της ανταγωνιστικότητας Δέκα θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη. Ας είναι καλά... οι μειώσεις μισθών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι απολύσεις.

04/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εργαζόμενοι τραβάνε και το κάρο της ανταγωνιστικότητας

Δέκα θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη. Ας είναι καλά... οι μειώσεις μισθών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι απολύσεις.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

43_pieΣτις πλάτες των κακοπληρωμένων εργαζόμενων και της στρατιάς των νέων ανέργων που δημιούργησαν οι πολιτικές του μνημονίου πέφτει όλο το βάρος της περιβόητης μάχης για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόσο από την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα, όσο και από τη νέα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκύπτει πως η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, η απώλεια της «σταθερής δουλειάς», η ανασφάλιστη εργασία και οι συνεχείς μειώσεις μισθών, που κυριαρχούν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν την ασθμαίνουσα ατμομηχανή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τις θυσίες τους.

Αχόρταγη η τρόικα

Και αυτό με φόντο τις νέες πιέσεις της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις και την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα, που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), η χώρα ανέβηκε στην 81η θέση φέτος μεταξύ 144 χωρών, από την 91η της κατάταξης πέρυσι. Η οριακή αυτή βελτίωση οφείλεται, σύμφωνα με το WEF, κατά κύριο λόγο στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (σ.σ.: για τις οποίες επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αγκυλώσεις») και στην απελευθέρωση των αγορών, την ίδια στιγμή που η γραφειοκρατία του Δημοσίου και η κλειστή στρόφιγγα των δανείων από τις τράπεζες συμβάλλουν στη συνολικά χαμηλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία, η Γεωργία, τα Σκόπια, η Ρουάντα, το Καζακστάν κ.ά.

Η κατάσταση που επικρατεί στον βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την εικόνα για το πώς επιτυγχάνεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που πληρώνουν ακριβότερα το τίμημα για τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται:

• Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καθιερώσει «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», με κυριότερη τη μετατροπή των συμβάσεων σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Το 42,7% των μικρομεσαίων εταιρειών έχουν περιορίσει τις ώρες και τις ημέρες εργασίας στους υπαλλήλους τους, παγιώνοντας το καθεστώς υποαπασχόλησης.

Η ΓΣΕΒΕΕ δικαιολογεί αυτή την κατάσταση λέγοντας πως πρόκειται για μια πρακτική που αποτελεί έσχατο καταφύγιο μείωσης του λειτουργικού κόστους για τις μικρομεσαίες.

• Το 38,5% των εργοδοτών δηλώνει πως έχει προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο. Τρεις στους δέκα έχουν μειώσει μισθούς σε όλο το προσωπικό, ενώ συνολικά το 52,2% έχει μειώσει μισθούς και ώρες απασχόλησης και το 27% προτίθεται να προχωρήσει σε νέες περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.

• Την ίδια στιγμή, μία στις δύο επιχειρήσεις (46,1%) λένε πως καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς στο προσωπικό τους, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει πλέον το 35,7%.

Η κατάσταση στην αγορά παραμένει πάντως πολύ δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα. Ηδη στη διάρκεια της πενταετούς ύφεσης έχουν βάλει λουκέτο περισσότερες από 230.000 επιχειρήσεις, καθώς ο αριθμός τους έχει μειωθεί σήμερα σε 610.000 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός, που αντιστοιχεί στο 28% των εταιρειών, θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό να κατεβάσει ρολά.

Αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, συνεπάγεται τουλάχιστον 15.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, και επιπρόσθετη απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας που θα προστεθούν στα 25.000 λουκέτα τα οποία καταγράφηκαν στο πρώτο 6μηνο. Το συνολικό ποσοστό των μικρομεσαίων που θεωρούν πως κινδυνεύουν με κλείσιμο έχει φτάσει το 47,8%.

Τις πνίγουν τα χρέη

Η υπερχρέωση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα των μικρομεσαίων, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ να χαρακτηρίζει τις ΜΜΕ «αιχμάλωτες των χρεών». Το 41,7% έχει καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ, το 31,8% προς την Εφορία, το 26,5% των οφειλών καθυστερεί τις τράπεζες και το 20,9% το ΙΚΑ. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια. Το 34,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει φέτος να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις και το 35,7% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: