Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ - Τι δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά

ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ - Τι δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ - Τι δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά
Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 90% προκύπτουν από τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxis και αφορούν 1.000.000 φορολογούμενους.
Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των τιμών, οι οποίοι με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ είχαν κληθεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου.
Οι μειώσεις είναι δραστικές για ιδιοκτήτες κατοικιών και οικοπέδων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς της χώρας, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013.
Μείωση πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ είδαν κυρίως όσοι είχαν μεγάλης αξίας συνολική ακίνητη περιουσία αφού, μετά τις διορθώσεις, μειώθηκε δραστικά το ποσό του «συμπληρωματικού φόρου» (που επεβλήθη εν είδει νέου ΦΜΑΠ για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ).
Εκτιμάται ότι συνολικά περίπου 1 εκατ. από τα 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν διαφορά στο φόρο σε σχέση με το εκκαθαριστικό της 1ης Αυγούστου. Αθροιστικά ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που απαλλάσσονται κατά 100% από το φόρο.
Σύμφωνα με το thetoc.gr, oι μοναδικοί που έχουν να προσβλέπουν σε κάποιο όφελος από εδώ και στο εξής -και αυτό όχι μεγάλο δεδομένου ότι το συνολικό ποσό που θα «μοιράσει» από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών υπό μορφή εκπτώσεων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ- είναι όσοι ανήκουν σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:
Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κενών διαμερισμάτων για ολόκληρο το 2013 (οι οποίοι θα πάρουν το 20%)
Ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 50% και
Πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (και άτομα με αναπηρία άνω του 80%) οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 100%.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα περιμένουν μέσα το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να λάβουν ακόμη ένα εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στο οποίο θα ενσωματώνονται οι όποιες εκπτώσεις. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση του Σεπτεμβρίου. Για να υπολογιστούν και να διορθωθούν αυτά τα εκκαθαριστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Ο πραγματικός Γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες ξεκινάει από το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Μέσα σε 45 ημέρες, θα πρέπει να διορθωθούν πάνω από δύο εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Το σύστημα αναμένεται να ανοίξει γύρω στις 8-10 Οκτωβρίου ενώ η προθεσμία για τη διόρθωση χωρίς πρόστιμο λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Μετά τη διόρθωση του λάθους θα εκδοθεί ακόμη ένα εκκαθαριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: