Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η «Μεγάλη Τρίτη» έξι εκατομμυρίων Ελλήνων

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 13:31

Η «Μεγάλη Τρίτη» έξι εκατομμυρίων Ελλήνων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η «Μεγάλη Τρίτη» έξι εκατομμυρίων Ελλήνων
Στις 30 Σεπτεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ ενώ ταυτόχρονα, εκπνέει η προθεσμία και για την πληρωμή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα πρέπει να εισρεύσουν μέχρι τότε στις τράπεζες 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν έναν ή δύο φόρους.

Γράφει: Θάνος Τσίρος
Το που θα βρεθεί το 1,5 δις. ευρώ που απαιτείται για να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι, η ψυχή των φορολογούμενων το γνωρίζει. Αν μη τι άλλο, η εικόνα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι πραγματικά σουρεαλιστική: από τη μία στις τράπεζες οι πολίτες να πληρώνουν τον μαζικότερο φόρο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας (και μάλιστα να πληρώνουν και έναν δεύτερο φόρο ταυτόχρονα) και την ίδια στιγμή να καταφτάνει η τρόικα για να ζητήσει να τηρηθούν όσα έχουμε υπογράψει στο μνημόνιο.
Για τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες διέρρευσαν χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η διαπραγμάτευση σε πρώτη φάση θα αφορά στην κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Το προσχέδιο, θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 06 Οκτωβρίου στη Βουλή. Γιατί είναι σημαντικό για τα 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα πληρώνουν τα χαράτσια τους; Διότι θα αποφασιστεί αν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό ή όχι για το 2015. Η τρόικα το ανεβάζει στα δύο δισεκατομμύρια και εμείς το κατεβάζουμε χαμηλότερα για προφανείς λόγους: δημοσιονομικό κενό σημαίνει νέα μέτρα και ένα από αυτά που σίγουρα θα επιβληθούν είναι η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, γίνεται για έναν και μόνο λόγο: πόσα χρήματα θα αποφέρει το μέτρο. Στόχος είναι να συμφωνηθεί ότι το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται περίπου στα 900-1000 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε η κυβέρνηση να το καλύψει μόνο με την εισφορά. Αν περάσει της τρόικας και φτάσουμε στα δύο δισεκατομμύρια, τότε αντί για φορολογικές ελαφρύνσεις θα συζητάμε για άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Η κυβέρνηση θέλει –κυρίως για πολιτικούς λόγους- να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μια επίσημη δήλωση για το πόσα χρήματα προγραμματίζει να διαθέσει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είναι τυχαίο. Η απάντηση είναι ότι ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Αν δεν συμφωνηθεί με την τρόικα το βασικό (δημοσιονομικό κενό και στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015), η εξίσωση δεν λύνεται. Τι θέλει η ελληνική πλευρά; Να …περισσέψει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να ανακοινωθεί και να ψηφιστεί μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων αλλά και «ωραιοποίηση» του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: