Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή φόρου: ο άγιος Βασίλης θα έρθει… πρώτος Χριστούγεννα και… βλέπουμε θα πάρουν τα χρήματα οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Νέα εμπλοκή στις διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.

16/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή φόρου: ο άγιος Βασίλης θα έρθει… πρώτος

Χριστούγεννα και… βλέπουμε θα πάρουν τα χρήματα οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Νέα εμπλοκή στις διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.
        
 
Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Καλά… Χριστούγεννα για τις επιστροφές φόρων στους φορολογουμένους με πιστωτικά εκκαθαριστικά, λόγω των νέων προβλημάτων που προέκυψαν στις διασταυρώσεις με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ οι γκάφες με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται (χρεώνουν ξανά τη δόση που έσπευσαν να πληρώσουν ορισμένοι ιδιοκτήτες), η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διασταυρώσεις με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων για τυχόν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές ακόμα δεν λειτούργησε. Αιτία; Τεχνικά προβλήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις τη διαδικασία επιστροφής του φόρου εισοδήματος, για το σύνολο των δικαιούχων.

Ενώ ξεπεράστηκε το εμπόδιο του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι αποτελούσε προϋπόθεση ο συμψηφισμός πριν γίνει η επιστροφή του φόρου, τώρα «σκαλώνει» στις διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να περιμένουν μήνες με το εκκαθαριστικό στο… χέρι για να πάρουν πίσω τον φόρο εισοδήματος που τους παρακρατήθηκε.

Μετά τα νέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν επιστροφές φόρων πριν από τα… Χριστούγεννα, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) ενεργοποιείται και πάλι η παλαιότερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό του φόρου με τον προς επιστροφή φόρο. Οπως πληροφορούμαστε από τις εφορίες, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, οι διασταυρώσεις με τα Ταμεία θα είναι εφικτές μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αν στο μεταξύ δεν προκύψουν άλλες «τεχνικές δυσκολίες».

Οι μισθωτοί τι φταίνε;

Ωστόσο ο παραλογισμός στην όλη υπόθεση δεν είναι η εμμονή των συναρμόδιων υπουργείων στις διασταυρώσεις για οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά το γεγονός ότι το «πάγωμα» της επιστροφής φόρου αφορά συλλήβδην τους φορολογουμένους, είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες είτε για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι μισθωτοί, για παράδειγμα, δεν φέρουν καμιά ευθύνη αν οι εργοδότες τους (εταιρείες κ.λπ.) έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ευθύνη για την παρακράτηση και την απόδοση των εισφορών του κάθε εργαζομένου την έχει η εργοδοτική πλευρά και όχι ο εργαζόμενος. Συνεπώς ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών δεν επιστρέφει τον φόρο σε αυτές τις περιπτώσεις, ταλαιπωρώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα ποσά; Εκτός και αν υπάρχει «γραμμή» από τη ΓΓΔΕ για «πάγωμα» των επιστροφών χάριν του πλεονάσματος και της νέας αξιολόγησης των δανειστών.

Η απάντηση που παίρνουν όσοι φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφής φόρου, απευθύνονται στις εφορίες για να μάθουν γιατί δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται, είναι η εξής: «Θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι». Μάλιστα καλούνται να υποβάλουν και σχετική δήλωση για να τους επιστραφεί ο φόρος όταν και όποτε δεήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ανάψει το «πράσινο φως» από την Εφορία, η διαδικασία που ακολουθεί μέχρι να μπουν τα χρήματα στον λογαριασμό είναι χρονοβόρα: η εντολή διαβιβάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετά ακολουθεί η ενημέρωση των εμπορικών τραπεζών γα την πίστωση του λογαριασμού.

Υστέρηση εσόδων

Ο συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επιστροφές φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) αποφασίστηκε μετά τη δραματική υστέρηση των εσόδων τους και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων τους, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων.

Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταστεί εφικτές οι διασταυρώσεις μεταξύ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), των Ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρέπει να αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Το ΚΕΑΟ, σε συνεργασία με τα Ταμεία, θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις και θα στέλνει στο υπουργείο Οικονομικών τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου, ανά Ταμείο. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται χρεωστικό υπόλοιπο, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ενημερώνει τις εφορίες, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών, και αυτές θα προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση του ποσού προς συμψηφισμό.

! Την ευθύνη για την παρακράτηση και την απόδοση των εισφορών του κάθε εργαζομένου την έχει η εργοδοτική πλευρά και όχι ο εργαζόμενος. Συνεπώς ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών δεν επιστρέφει τον φόρο σε αυτές τις περιπτώσεις; Εκτός και αν υπάρχει «γραμμή» από τη ΓΓΔΕ, χάριν του πλεονάσματος και της νέας αξιολόγησης των δανειστών

…………………………………………………………..

ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Πλήρωσες; Θα ξαναπληρώσεις

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τερτίπια με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος. Χιλιάδες από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία, έμπλεξαν άσχημα στα γρανάζια του ΕΝΦΙΑ, λόγω των απανωτών λαθών του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο κοινοποίησε λανθασμένα ειδοποιητήρια για την εξόφληση του φόρου σε χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο τον φόρο ή την 1η από τις 5 αρχικές δόσεις που είχαν καθοριστεί! Στους λογαριασμούς πολλών φορολογουμένων στο σύστημα TAXISNET έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια που αναγράφουν ως οφειλόμενο -και πληρωτέο σε 6 μηνιαίες δόσεις- ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, αν και αυτό έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολό του ή κατά το 1/5 με βάση το αρχικό ειδοποιητήριο των 5 δόσεων!

Πάντως, στην ηλεκτρονική εφαρμογή όπου αναγράφονται οι πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές των φορολογουμένων, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται να έχουν εξοφληθεί κανονικά είτε στο σύνολό τους είτε κατά το 1/5, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

………………………………………………………

ΠΟΕ – ΔΟΥ: «Οποιος έχει ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ πληρώνει, όποιος έχει αμοιβαία κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ δεν πληρώνει ούτε ένα…»

Τη φορολόγηση της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων, και όχι μόνο των ακινήτων, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), δίνοντας συνέχεια στο κρεσέντο των σκληρών ανακοινώσεων κατά του ΕΝΦΙΑ. Η Ομοσπονδία των εφοριακών καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τη βαρβαρότητα με τον ενιαίο φόρο και να καθιερώσει νέο «μοντέλο» φορολόγησης με αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία αλλά και νέα αναλογική φορολογική κλίμακα που θα μεταθέτει την επιβάρυνση στις μεγάλες περιουσίες. «Δεν είναι δυνατόν φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ να πληρώνει μεγάλο ΕΝΦΙΑ, ενώ άλλος φορολογούμενος που έχει περιουσία σε αμοιβαία κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ (πραγματικής και όχι αντικειμενικής) να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ» επισημαίνουν οι εφοριακοί. Ωστόσο, στην πρότασή τους δεν διευκρινίζουν αν στον φόρο επί του συνόλου της περιουσίας των υπόχρεων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις. Εν τω μεταξύ, θέσπιση αφορολόγητου ποσού 500.000 ευρώ πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά είπε, χθες, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Εκτίμησε μάλιστα ότι «είναι πολλοί πάνω από αυτό το όριο». Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ ήταν 400.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: