Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αυξάνει ο φόρος στα τσιγάρα, τρελές μπίζνες για λαθρέμπορους

Έντυπη Έκδοση 

**ΜΕΛΕΤΗ ΙΟΒΕ

Αυξάνει ο φόρος στα τσιγάρα, τρελές μπίζνες για λαθρέμπορους

Συρρίκνωση της αγοράς καπνού, με φθίνουσα πορεία όγκου πωλήσεων και αξίας προϊόντων και κάθετη αύξηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, που πλέον αγγίζει στο 22%.
Τα παρόντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο: «Αξιόλογηση του Υφιστάμενου Πλαισίου Φορολόγησης των Καπνικών Προϊόντων στην Ελλάδα», η οποία όμως έλαβε υπόψη της και τα στοιχεία που προκύπτουν από 3 πολυεθνικές του κλάδου, που εκπροσωπούνται μέσω του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης. Για την ακρίβεια, τις εταιρείες British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 50% της αγοράς καπνού στη χώρα μας. Το μέλλον του καπνού παραμένει αβέβαιο λόγω υπερφορολόγησης και αναμένεται να ενταθεί σε περίπτωση νέας αύξησης στη φορολογία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσίασαν από πλευράς ΙΟΒΕ ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας και ο υπεύθυνος ερευνών Γιώργος Μανιάτης, η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών εσόδων, που σήμερα κινείται κοντά στο 0,8%, και στην αύξηση του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, η αγορά καπνικών προϊόντων, όπως εξήγησαν στελέχη του ΙΟΒΕ, ακολουθεί διαρκώς πτωτική πορεία προς όφελος των παράνομων.
Η φορολογία των καπνικών προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων του κράτους: το 2013 εισέπραξε 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων που μπήκαν στα ταμεία μέσω του ΕΦΚ και του ΦΠΑ καπνικών προϊόντων.
Την περίοδο 2009-13 η πτώση ήταν θεαματική, αφού η νόμιμη αγορά καπνού έχασε σχεδόν το 36% του όγκου πωλήσεων και το 52% της αξίας πωλήσεων.
Μείωση ζήτησης - εσόδων
Η μελέτη του ΙΟΒΕ εξέτασε εναλλακτικά σενάρια φορολόγησης στον καπνό ή απλής σταθεροποίησης αλλά και αύξησης της φορολόγησης.
Στην περίπτωση αύξησης της φορολόγησης αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων λόγω μείωσης της ζήτησης νόμιμου καπνού.
Το πιο ενθαρρυντικό σενάριο, κατά το ΙΟΒΕ, ήταν η μείωση του ειδικού συντελεστή, δομική αναπροσαρμογή με μείωση στον πάγιο φόρο σε συνδυασμό με μείωση και στη φορολογία του λεπτοκομμένου καπνού (τα λεγόμενα στριφτά τσιγάρα), που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακάμψουν κατά 17% οι πωλήσεις και κατά 151 εκατομμύρια τα έσοδα το 2015 και 177 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: