Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: «Eπικοινωνιακές» παροχές με ορίζοντα …κάλπης

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 12:18

ΕΝΦΙΑ: «Eπικοινωνιακές» παροχές με ορίζοντα …κάλπης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
ΕΝΦΙΑ: «Eπικοινωνιακές» παροχές με ορίζοντα …κάλπης
Το πολιτικό κόστος που υπέστη η κυβέρνηση από την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με το χειρότερο τρόπο για τα δύο κόμματα εξουσίας.
Γράφει:  
Έτσι, η προσπάθεια να «μπαλωθούν» όσο το δυνατόν περισσότερο τα πράγματα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πει… κάτι σε όλες τις δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες. Επειδή όμως λεφτά… δεν υπάρχουν –ήδη μετά τις ανακοινώσεις το βεβαιωθέν ποσό του φόρου έχει κατέβει επικίνδυνα για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη μπει στο …παιχνίδι των προϋποθέσεων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παίζει και πάλι ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς αργά ή γρήγορα, ο ιδιοκτήτης θα καταλάβει τι έχει να πληρώσει αλλά και σε πόσα… ευρώ μεταφράζεται όλο αυτό το παιχνίδι των διαρροών πότε για τη μία έκπτωση και πότε για την άλλη.
Με στόχο η τελική νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών έβαλε από χθες στο «κάδρο» και την έκπτωση φόρου για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Όσοι φαντάζονται ότι επειδή έχουν κατεβάσει τον διακόπτη –ή ακόμη χειρότερα ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα τώρα να κατεβάσουν τον διακόπτη- για να γλιτώσουν κάποια ευρώ, καλύτερα θα είναι το ξεχάσουν. Μαθαίνοντας από την εμπειρία του «χαρατσιού» της ΔΕΗ (όπου οι πολίτες έκοβαν τη σύνδεση και γλίτωναν ολόκληρο το ποσό του φόρου) το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει προϋποθέσεις.
Εξετάζεται για παράδειγμα, εκτός από μη ηλεκτροδοτούμενο, ένα ακίνητο να είναι και κενό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να εγκριθεί έκπτωση φόρου η οποία δεν θα υπερβαίνει το 20%. Μένει να φανεί πώς θα αποδεικνύεται ότι ένα ακίνητο είναι κενό. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η φορολογική νομοθεσία υποχρεώνει τον φορολογούμενο να προσκομίζει μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος. Θα φανεί στην πράξη, τι θα συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.
Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με τη χορήγηση έκπτωσης στους φτωχούς, στους ανάπηρους και στους πολύτεκνους. Μετά την απόφαση να μην ζητείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι της έκπτωσης είναι… ένα εκατομμύριο με το δημοσιονομικό κόστος της έκπτωσης να ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ. Τρόμαξαν από τον λογαριασμό και τώρα σκέφτονται να αλλάξουν τις προϋποθέσεις. Το κριτήριο, η επιφάνεια να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε κριτήριο αξίας. Δηλαδή, θα παίρνουν έκπτωση φόρου μόνο όσοι έχουν αξία ακινήτων μικρότερη των 100 ή 150 χιλιάδων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: