Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το φιάσκο των Παρισίων – Mε άδειες βαλίτσες επιστρέφουν οι υπουργοί

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 13:09

Το φιάσκο των Παρισίων – Mε άδειες βαλίτσες επιστρέφουν οι υπουργοί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το φιάσκο των Παρισίων – Mε άδειες βαλίτσες επιστρέφουν οι υπουργοί
Και πλειστηριασμοί ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών και νέος ασφαλιστικός νόμος τον Νοέμβριο και νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα και «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ. Μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις ξεχάστηκαν κάπου στον δρόμο Αθήνας-Παρισίων
Γράφει:  

Όλες οι πληροφορίες από την πόλη του φωτός συγκλίνουν στο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της μόνο «τελεσίγραφα» από την πλευρά της τρόικας ότι θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα αναγράφονται αναλυτικά στο μνημόνιο. Η επικοινωνιακή «φούσκα» των φορολογικών ελαφρύνσεων φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς αντί ελαφρύνσεων η συζήτηση ειδικά κατά τη χθεσινή ημέρα στράφηκε γύρω από το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Ούτε καν για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η τροπολογία για τον συγκεκριμένο φόρο να μην κατατεθεί ούτε σήμερα ή αύριο στη Βουλή (υπάρχει και δεύτερο ενδεχόμενο να κατατεθεί …μισή τροπολογία με τα απαραίτητα όπως είναι η ρύθμιση των δόσεων και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ακινήτων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και οι αλλαγές που αφορούν στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές να αντιμετωπιστούν …αργότερα). Τι φαίνεται να μας περιμένει μετά την επίσκεψη της μισής κυβέρνησης στο Παρίσι;
1. Θα προχωρήσει κανονικά η αλλαγή στον Κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε οι πλειστηριασμοί των ακινήτων να γίνονται σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών. Η μάχη γίνεται πλέον για το ποσοστό. Η τρόικα επιμένει στο εξωφρενικό ποσοστό του…33% και η κυβέρνηση δίνει μάχη για να ανεβάσει το ποσοστό στο 66% υποσχόμενη ότι θα δώσει ως αντάλλαγμα την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα επισπεύδει την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων (ζητούμενο είναι να εκδικάζονται ακόμη και μέσα σε έναν μήνα).
2. Τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο για περαιτέρω συγχωνεύσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν. Το μόνο που κατάφερε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας είναι να κερδίσει λίγο χρόνο υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την οριστικοποίηση της μελέτης του ΚΕΠΕ αλλά και την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών.
3. Στα εργασιακά, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τους δανειστές για να περιοριστούν δραστικά οι απεργίες και να απελευθερωθούν ακόμη περισσότερο οι ομαδικές απολύσεις οι οποίες απασχολούν κυρίως τις τράπεζες τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τις ανάγκες «πελατών» τους, δηλαδή επιχειρήσεων οι οποίες πρέπει να διευθετήσουν τα δάνειά τους δια της συγχωνεύσεως και της περαιτέρω μείωσης των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί και πλέον η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο πώς θα …γεμίσει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς οι προσδοκίες για συγκεκριμένες εξαγγελίες περί φοροαπαλλαγών φαίνεται ότι θα διαψευστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: