Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τροχάδην γίνεται το... step by step των φοροελαφρύνσεων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροχάδην γίνεται το... step by step των φοροελαφρύνσεων

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
της Μαρίνας Μάνη
Κατόπιν... ΔΕΘ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσαφηνίσει φοροελαφρύνσεις τις οποίες ανήγγειλε μεν ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο το Σάββατο, αλλά χωρίς αριθμούς και χρονοδιαγράμματα.
Στο Μαξίμου έφτασαν τα μηνύματα δυσαρέσκειας από την διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι υπεραισιόδοξες «διαρροές» της προηγούμενης εβδομάδας για πιο γενναίες και ποσοτικοποιημένες ελαφρύνσεις.
Οι προσδοκίες σκόνταψαν
Σύμφωνα με τη γραμμή άμυνας που επελέγη γι΄αυτή τη διάψευση, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες τους: πρώτον, για τις απαντήσεις που έδωσε η τρόικα στο Παρίσι σχετικά με τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και, δεύτερον, για την επιβάρυνση που θα προκαλούσαν στο οικονομικό πρόγραμμα.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουν τις «γενικές» δεσμεύσεις και να αποφύγουν κάθε εξαγγελία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «μονομερής κίνηση» έναντι της τρόικας – άλλωστε το ΥΠΟΙΚ είχε ήδη διαμηνύσει (μία ημέρα νωρίτερα) ότι «το Παρίσι δεν άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο». Το βαρύ κλίμα ωστόσο που προκλήθηκε από την επιλογή της «γενικότητας» οδήγησε σε αλλαγή τακτικής.
Από τις διαρροές στη ...διαρροή
Μετά από σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τον Αν. Σαμαρά με τη συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα, υπήρξε...νέα διαρροή: ότι στον ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν και οι εκπτώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα  (περίοπου 20%) ενώ στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (που παραμένει μέχρι το 2016) θα υπάρξει μία κατ΄αρχήν μείωση 20-30% στην αρχή του 2015 και άλλη μία, της ίδια τάξης, στο τέλος του.

Κατά την ίδια διαρροή, η εν λόγω εισφορά δεν θα καταβληθεί από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017. Γιατί επελέγη η διαρροή και όχι η επίσημη ανακοίνωση; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε νέος γύρος «επαφών» με την τρόικα αργά τη νύχτα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως – δεδομένης της αποφυγής «μονομερών ενεργειών».
Πλην (νέου) απροόπτου, η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ θα φτάσει σήμερα στη Βουλή (βρίσκεται ...καθ΄οδόν από την προηγούμενη Δευτέρα) χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και για το επίδομα αλληλεγγύης.
Στο στόχαστο ο Ν. Καραβίτης
Ενδεικτική του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τα μπρος-πίσω είναι και η κίνηση 21 βουλευτών της ΝΔ να καταθέσουν ερώτηση, χθες, στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να καταλογισθούν ευθύνες στον σύμβουλο του προκατόχου του, Νίκου Καραβίτη, για τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ.
Δεδομένου, όμως, ότι ο Ν. Καραβίτης ...απομακρύνθηκε από το ΥΠΟΙΚ αμέως μετά την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, η εν λόγω «γαλάζια» ερώτηση είναι άνευ αντικειμένου. Κι επειδή ο Αν. Σαμαράς τόνισε, από τη ΔΕΘ, ότι «κάποιοι θα δώσουν λόγο» γι΄ αυτά τα λάθη, αναμένεται η προσωποποίηση ευθυνών...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: