Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Το παράδοξο με το ΙΚΑ είναι ότι η λίστα όσων οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα. Το ήμισυ των οφειλών εκτιμά ότι θα εισπράξει το ΙΚΑ με τη νέα ρύθμιση

Το παράδοξο με το ΙΚΑ είναι ότι η λίστα όσων οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα.

Το ήμισυ των οφειλών εκτιμά ότι θα εισπράξει το ΙΚΑ με τη νέα ρύθμιση

της Μαίρης Λαμπαδίτη
Το ήμισυ των ληξιπρόθεσμων χρεών προσδοκά να εισπράξει το ΙΚΑ, αν προωθηθεί η ρύθμιση με τις 72 έως 100 δόσεις, με δεδομένο ότι  το 50% των οφειλετών έχει διακόψει την οικονομική δραστηριότητα (πτωχεύσεις, λουκέτα κλπ).
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ δήλωσε στο newmoney.gr  ότι εκτιμά πως οι περισσότεροι οφειλέτες, ιδίως οι μικροί θα μπουν στη νέα ρύθμιση. «Θα συνταχθεί το προφίλ των οφειλετών και μετά θα γίνει ξεκαθάρισμα ώστε να διαγράψουμε από το σύστημα τα χρέη που είναι αδύνατον να εισπραχθούν. Φανταστείτε ότι περίπου 600 εκ ευρώ είναι το χρέος της Ολυμπιακής το  οποίο δεν πρόκειται να εξοφληθεί. Κατά την εκτίμησή μου, μπορούμε να εισπράξουμε 4,5 δισ. από τα 8,9 που είναι το συνολικό χρέος.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους  προς το ΙΚΑ λόγω της κρίσης, ανέρχονταν σε 381.401.
Τα ποσά όμως που οφείλουν είναι μικρά, έως 10.000 ευρώ.Το παράδοξο με το ΙΚΑ είναι ότι η λίστα όσων οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ  περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι 157 οφειλέτες χρωστάνε… 1,7 δισ. ευρώ!
Το ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.
Στον ΟΑΕΕ (7,4 δισ.  ευρώ συνολικό χρέος από τα οποία τα 5,5 διςσ.αφορούν τις ληξιπρόθεσμες) οι λίστες των οφειλετών έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Η πλειοψηφία 71% οφείλει μικρά ποσά έως 15000 ευρώ ενώ  ανενεργοί  εμφανίζονται  164.295 από τους 575.434 οφειλέτες. Θεωρητικά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης με τις 100 δόσεις. Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τη ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε σ’ αυτήν την πολυαναμενόμενη ρύθμιση  καθώς  θεωρούν ότι οι τρέχουσες οφειλές είναι ήδη υψηλές .


Πηγή: Το ήμισυ των οφειλών εκτιμά ότι θα εισπράξει το ΙΚΑ με τη νέα ρύθμιση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/69573/imisy-ton-ofeilon-ektima-oti-tha-eispraxei-ika-me-ti-nea-rythmisi#ixzz3GCeKVyVK

Δεν υπάρχουν σχόλια: