Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 Απελευθέρωση λιανικής αγοράς για το φυσικό αέριο

ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Απελευθέρωση λιανικής αγοράς για το φυσικό αέριο

Απελευθέρωση λιανικής αγοράς για το φυσικό αέριο
Από 1ης Ιανουαρίου 2018 απελευθερώνεται η λιανική αγορά αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ άμεσα απελευθερώνονται όλοι οι πελάτες εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς και οι βιομηχανίες με κατανάλωση αερίου άνω των 2,2 Gwh ετησίως στις τρεις αυτές περιοχές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας που αναρτήθηκε χθες για λίγο στο «opengov» και κατέβηκε σχεδόν αμέσως, λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το υπουργείο.
Σήμερα πάντως θα αναρτηθεί κανονικά, διαβεβαιώνει το υπουργείο. Το κείμενο, που για λίγη ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε για το άνοιγμα της αγοράς ότι ο διαχωρισμός των δικτύων διανομής τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου 2015 και ο λογιστικός διαχωρισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2015. Ακολουθεί ο νομικός και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δικτύων διανομής των ΕΠΑ, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι εταιρείες θα συνεισφέρουν το κλάδο διανομής σε νέα Εταιρεία Διανομής (ΕΔΑ), ενώ οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας μπορούν να συνεισφέρουν από κοινού το κλάδο διανομής σε μιά κοινή ΕΔΑ, στην οποία θα μπορούν να μετέχουν. Το ίδιο προβλέπεται και για τον κλάδο διανομής της ΔΕΠΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα δημιουργηθούν τέσσερις εταιρείες διανομής, χωρίς να απαγορεύεται η συγχώνευση ή η δημιουργία νέων.
Τα δίκτυα παραμένουν στην αποκλειστική κυριότητα της ΔΕΠΑ, με διαχείριση από τις ΕΔΑ, ενώ τα νέα έργα των ΕΔΑ θα ανήκουν σε αυτές. Παρατείνεται η άδεια των ΕΔΑ για 20 χρόνια με 20ετή οψιόν επιπλέον παράτασης και δίνεται φορολογική απαλλαγή για τις διαδικασίες διαχωρισμού. Από 1/1/2016 απελευθερώνονται όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 Gwh, από 1/1/2017 όλοι οι μη οικιακοί πελάτες και τον επόμενο χρόνο οι οικιακοί.
Το νομοσχέδιο περιείχε και τη διάταξη για την αυτονόμηση διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που η γενική συνέλευση απορρίψει αίτημα σύνδεσης της πολυκατοικίας με το φυσικό αέριο ή δεν το υλοποιήσει, τότε μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος να αποσυνδέσει το διαμέρισμά του και να εγκαταστήσει εξατομικευμένο σύστημα αερίου. Αν αυτονομηθεί απαλλάσσεται από τις κοινές δαπάνες θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: