Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κέρδη» και παγίδες για τη ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις Η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ταμεία έως και 100 δόσεις, μέχρι το 2023, κρύβει οφέλη και παγίδες. Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.

24/10/14ONLINE ΕΚΔΟΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κέρδη» και παγίδες για τη ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις

Η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ταμεία έως και 100 δόσεις, μέχρι το 2023, κρύβει οφέλη και παγίδες. Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.
        
 
Μετά παλινωδίες μηνών, και αφού πέρασε από… σαράντα κύματα, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμείακατατέθηκε χθες (Πέμπτη) στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ να τα εξοφλήσουν σε 100 δόσεις (έως το 2023), ενώ σε 72 δόσεις (έως το 2020) μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν περισσότερα από 15.000 ευρώ. Εκτός ρύθμισης τίθενται οι μεγάλοι οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ταμεία υπάγονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014 (για τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία είναι 30 Σεπτεμβρίου). Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, έως και τον Μάρτιο. Εντός των ημερών θα οριστεί η διαδικασία και θα ανοίξει η εφαρμογή.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα τη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον τρέχοντα μήνα.
Τα οφέλη
Μπαίνοντας στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι παύουν να απειλούνται από τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών (10% στο δίμηνο κ.λπ.). Αντί για τους προβλεπόμενους τόκους και προσαυξήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τρέχει ετήσιο επιτόκιο 4,56%.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μόνο ένα μέρος των οφειλών τους στη ρύθμιση. Πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί το eforiaσύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση «νέα αρχή», προκειμένου να συνεχίσουν σ’ αυτήν και να μη μεταπηδήσουν στη νέα με τις περισσότερες δόσεις, παίρνουν έξτρα μείωση προσαυξήσεων 20%.
Εφόσον δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιούψους 4,56% (από 8,75%) και τυγχάνουν αναδρομικά από την ένταξή τους στη ρύθμιση των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής της νέας ρύθμισης. Ωστόσο κανείς δεν τους εμποδίζει να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.
Απώλεια ρύθμισης
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης έχει συνέπειες: την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης και την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής.
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι 2 μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Πάντως, δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγωανωτέρας βίας.


Κ.Τσ.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: