Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πώς θα πληρωθούν σε 100 δόσεις τα χρέη σε εφορίες και Ταμεία - Φτάνουν τα 90 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ 2,5 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Πώς θα πληρωθούν σε 100 δόσεις τα χρέη σε εφορίες και Ταμεία - Φτάνουν τα 90 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πώς θα πληρωθούν σε 100 δόσεις τα χρέη σε εφορίες και Ταμεία - Φτάνουν τα 90 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Θέμα ημερών είναι η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης.
Αυτή, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να βρίσκουν σημείο επαφής για τον τρόπο ρύθμισης και μετά από πρόσθετες διαβουλεύσεις τα υπουργεία, ελπίζουν, να προχωρήσουν στις τελικές νομοθετικές κινήσεις.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, η ρύθμιση στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν πάνω από 2,5 εκατ. οφειλέτες θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά και μείωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 4,5% από 8,76%.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είχαν, πάντως, έτοιμη τη ρύθμιση και επρόκειτο να την προωθήσουν άμεσα στη Βουλή. Το πλαίσιο διαμορφώνεται τώρα σε νέα βάση με στόχο «η νέα ρύθμιση να καταστεί πιο συνεπής», όπως σχολίαζε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η φράση «πιο συνεπής» μπορεί να υποκρύπτει αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό καθώς η τρόικα δεν θέλει να δημιουργηθεί νέα γενιά κακοπληρωτών αλλά επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι οφειλέτες θα καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους. Ισως να μπουν εγγυήσεις για την όλη διαδικασία ώστε να είναι υποχρεωμένοι όσοι μπουν στη ρύθμιση να την τηρήσουν αλλιώς θα υφίστανται τις συνέπειες.
Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουν ήδη τα 90 δισ. ευρώ. Άλλωστε εν αναμονή της νέας ρύθμισης καταγράφεται μία άτυπη στάση πληρωμών.
Πιο αναλυτικά η ελληνική πρόταση προβλέπει:
1. Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.
2. Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.001 ευρώ.
3. Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως.
4. Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:
  • 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: