Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«Εγγυημένο» εισόδημα για το 18% των φτωχών Αιτήσεις από 15 Νοεμβρίου. Από 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, μέχρι 400 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά

ντυπη Έκδοση 

ΟΥΤΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3,2 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Ή ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

«Εγγυημένο» εισόδημα για το 18% των φτωχών

Αιτήσεις από 15 Νοεμβρίου. Από 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, μέχρι 400 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά
Μόλις το 18% του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και σε βάθος διετίας, καλείται να καλύψει, έστω με ψίχουλα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα.
Πόσα χρόνια χρειάζεται για να απορροφηθούν  οι άνεργοι; ΑγνωστοΠόσα χρόνια χρειάζεται για να απορροφηθούν οι άνεργοι; ΑγνωστοΟπως έγραψε η «Κυριακάτικη Ε» και διεφάνη χθες στο Ζάππειο, το μέτρο θα αποτελέσει ένα από τα κύρια προεκλογικά χαρτιά τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν εμπνευστής και εισηγητής της εφαρμογής του.
Μόνο που δεν απευθύνεται στα 3,9 εκατομμύρια των πολιτών που ζουν στα όρια και κάτω απ' αυτά της φτώχειας, αλλά μέχρι το 2016 η φιλοδοξία είναι να καλύψει 700.000 συμπολίτες μας.
Ο πρωθυπουργός, παρουσία του Ε. Βενιζέλου, χθες, στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε το μέτρο ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.
Ο πρωθυπουργός, χθες στο Ζάππειο  όπου παρουσιάστηκε  το πρόγραμμαΟ πρωθυπουργός, χθες στο Ζάππειο όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμαΠρόκειται για τους δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το Μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.
Αντιδράσεις
Το μόνο που θα εγγυάται η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο είναι η φτώχεια για όλους, σημείωσε με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, αφού, όπως αναφέρει, «στην ουσία θέτει τους κατώτατους όρους διαβίωσης ως προϋπόθεση χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επιδοτώντας την επί μακρόν διατήρησή τους.
Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της φτωχοποίησε μέχρι τα όρια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης το λαό, έρχεται τώρα εκ των υστέρων να επουλώσει κάποιες ελάχιστες από τις αναρίθμητες πληγές που αφήνει πίσω της η ακραία φτώχεια, την οποία η ίδια δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"».
«Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε μια τόσο σημαντική τομή στη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος σε ανέξοδες και αδιέξοδες περιγραφές και καταγγελίες», απάντησε η κυβερνητική επρόσωπος Σ. Βούλτεψη.
Τι θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός της παροχής:
Από τις 15 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο ξεκινά από τα 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ το μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης, ως πραγματικό εισόδημα των υποψηφίων θα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου του 2015, ενώ η χορήγηση των επιδομάτων θα ολοκληρωθεί έως την 30ή Απριλίου 2015.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της χώρας σταδιακά από τον Αύγουστο του 2015 και θα περιλαμβάνει:
1 Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης: Διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Αν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα αποκλείεται από το ΕΕΕ αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται. Π.χ. αν το μεμονωμένο άτομο που δικαιούται 2.400 ευρώ ετησίως έχει εισόδημα 1.000 ευρώ από κάποια ημερομίσθια, θα πάρει τα υπόλοιπα 1.400.
2 Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά.
3 Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης κ.ά.
Οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος:
* Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.
* Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
* Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: