Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Οι ελαφρύνσεις έγιναν νέοι φόροι 1 δισ. ευρώ

        
 
43Νέους φόρους 1 δισ. ευρώ αντί για ελαφρύνσεις κομίζει σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός του 2015, με τον οποίο η κυβέρνηση σφίγγει κατά 1,7 δισ. ευρώ τα «λουριά» των δαπανών. Από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού απουσιάζουν οι εξαγγελίες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών στο εισόδημα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ.

Εκτός κειμένου ήταν, επίσης, και η νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών που χρωστούν οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Μετά το «στοπ» της τρόικας στο κυβερνητικό αίτημα για χαλάρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, το «καλάθι» των παροχών καθίσταται ιδιαίτερα φτωχό και η πρώτη μείωση άμεσων φόρων που θα είχε αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών «παγώνει» για ακόμη ένα χρόνο.

Οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος

Αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται για τις αποδοχές τους με τους υψηλούς συντελεστές φόρου εισοδήματος 22%, 32% και 42%, ενώ οι επιχειρήσεις με τον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή του 26%.

Την ίδια στιγμή, για να μπορέσει να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» των 2 δισ. ευρώ, για το οποίο ξιφουλκούν τρόικα και κυβέρνηση, διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που κανονικά έληγε φέτος. Για να «χρυσώσει το χάπι» η κυβέρνηση μειώνει κατά 30% τους φορολογικούς συντελεστές του επαχθούς αυτού μέτρου που, αν και μειωμένο, θα φέρει στα ταμεία 700 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ.

Το προσχέδιο προβλέπει ακόμη τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και την κατά 30% μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ισοδυναμεί με μία υποχώρηση μόλις 10 με 11 λεπτών στη λιανική τιμή πώλησης. Συνεπώς, το πετρέλαιο θα παραμείνει ακριβό και τα νοικοκυριά δύσκολα θα ανακουφιστούν από αυτή την εξαγγελία.

Κεντρική θέση στον νέο προϋπολογισμό έχουν οι φόροι από τη μέγκενη των οποίων δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εργαζόμενοι οι οποίοι το 2014 έλαβαν από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ (ρεπορτάζ, σελ. 45).

Αυξημένοι είναι και οι φόροι στην περιουσία λόγω του ΕΝΦΙΑ, με το υπουργείο Οικονομικών να προσβλέπει φέτος σε εισπράξεις 883 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 805 εκατ. ευρώ το 2015, στα 22,1 δισ. ευρώ, και από την έμμεση κατά 930 εκατ. ευρώ, στα 25,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν στα 55,4 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 515 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα πρέπει να συγκρατηθούν στα 55,6 δισ. ευρώ το 2015 από 57,3 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίζονται στα 41,8 δισ. ευρώ από 42,4 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, ενώ αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος θα σημειώσουν οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων, που θα φτάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ.

Μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του μοναδικού πυλώνα της ανάπτυξης.

Κ. Τσάβαλος, Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: