Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Επιστροφή Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ Εθελοντική η υποχρεωτική εισφορά

Έντυπη Έκδοση 

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ

Εθελοντική η υποχρεωτική εισφορά

Στους μισθωτούς και συνταξιούχους οριζόντιες μειώσεις, στους εφοπλιστές τα «στραβά μάτια». Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ενέδωσε στις πιέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, μετατρέποντας την υποχρεωτική συνεισφορά σε εθελοντική, επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής της.
Το λόμπι των εφοπλιστών νίκησε, αφού η έκτακτη φορολόγηση θα γίνεται πλέον σε εθελοντική βάση, η οποία κυρώθηκε με τροπολογία. Η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, επί υπουργίας του, θεσμοθετήθηκε, στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων, η υποχρεωτική «συνεισφορά» των εφοπλιστών.
Στο μεσοδιάστημα, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών είχε συναντήσεις στο μέγαρο Μαξίμου, αποσαφηνίζοντας ότι «ο κλάδος αρνείται να πληρώσει, κάνοντας λόγο για κατάφωρη συνταγματική εκτροπή».
Επίσης, οι εφοπλιστές είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι, για την τρέχουσα τριετία, προβλεπόταν σχεδόν τριπλασιασμός της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, υπό ελληνική, αλλά και υπό ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Τελικά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν πίσω, αφού οι εφοπλιστές αρνούνταν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η αρχική συμφωνία μεγάρου Μαξίμου - Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για εθελούσια συνεισφορά ύψους 420 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2014-17 (αρχικά ήταν έως το 2016).
Τελικά, η τροπολογία που ανέτρεπε το προηγούμενο νομοθέτημα της υπάρχουσας κυβέρνησης πέρασε σε νομοσχέδιο του... υπουργείου Παιδείας, με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης και της συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος, ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας, κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους.
«Οταν ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας, δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν είδει εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου» ανέφερε ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: