Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«Τρύπα» 200 εκατ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω διόρθωσης των λαθών

«Τρύπα» 200 εκατ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω διόρθωσης των λαθών

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη «διόρθωση» των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος, αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕΝΦΙΑ
Αντιμέτωπο με τον «αστάθμητο παράγοντα» ο οποίος μπορεί να συρρικνώσει τα προσδοκώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακόμη και κατά 200 εκατ. ευρώ θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9. Με το που θα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση –υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να γίνουν διορθώσεις χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις– η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκδίδει καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναμένεται ότι θα βγάζει αρκετά λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος που θα προκύψει μετά τις διορθώσεις, αναμένεται να είναι μειωμένος πάνω από 50% σε σχέση με τον αρχικό. Ηδη, τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη «διόρθωση» των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών. Εκκρεμεί η χορήγηση των εκπτώσεων στα μη ηλεκτροδοτούμενα και στις ευπαθείς ομάδες η οποία θα κοστίσει και αυτή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ λόγω των λαθών, τα έσοδα θα πέσουν κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ με ορατό τον κίνδυνο να προκύψει δημοσιονομική «τρύπα» λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Με τη σύνταξη εγχειριδίου αντιμετώπισης των συνηθέστερων λαθών που παρατηρούνται στο Ε9 αλλά και την παροχή οδηγιών ορθής συμπλήρωσης του έντυπου «γρίφου», το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να διευκολύνει τους φορολογούμενους οι οποίοι θα έχουν περίπου 40 ημέρες στη διάθεσή τους για να αποκαταστήσουν την εικόνα της περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Τα προβλήματα, έχουν ήδη εντοπιστεί και τα κυριότερα είναι τα εξής:

1. Δεν έχει δηλωθεί ή έχει αναγραφεί με λάθη ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Αυτό, στερεί αυτομάτως από τον ιδιοκτήτη την ευκαιρία να διεκδικήσει έκπτωση 20% σε περίπτωση που το ακίνητο είναι μη ηλεκτροδοτούμενο και κενό για ολόκληρο το 2013. Αντίστοιχα, πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πεδίο όπου αναφέρεται αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι.

2. Χιλιάδες ημιτελή ακίνητα, ναι μεν έχουν δηλωθεί με τον σχετικό κωδικό (99) ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ως μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής του 0,4 που κατεβάζει τον φόρο κατά 60%. Οσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τη σχετική έκπτωση, θα πρέπει να τροποποιήσουν το Ε9.

3. Εχουν δηλωθεί τα στοιχεία οικοπέδου της πολυκατοικίας χωρίς να είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να έχουν φορτωθεί φόρο για ένα ακίνητο που δεν υπάρχει. Οι οδηγίες είναι σαφείς: «Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι οριζόντιες ιδιοκτησίες κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης σε πολυκατοικία έχουν δημιουργηθεί εν ζωή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και εφόσον η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων».

4. Το μαζικότερο πρόβλημα αφορά την έλλειψη πληροφοριών απαραίτητων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών συμπλήρωσε από μόνο του το Ε9 βάσει «παραδοχών» που κατοχυρώθηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Για παράδειγμα, για διαμερίσματα στα οποία έλλειπε ο όροφος, το υπουργείο θεώρησε ότι όλα βρίσκονται στον... 6ο. Αυτό κοστίζει σε ΕΝΦΙΑ και πρέπει να διορθωθεί. Στο ερώτημα πώς θα το αντιληφθείτε, η απάντηση είναι εύκολη: σε όλα τα ακίνητα για τα οποία ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών, υπάρχει σχετική ένδειξη πάνω στο εκκαθαριστικό. Αυτό θα πρέπει να «υποψιάσει» τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν όλα τα στοιχεία που ενδεχομένως έχουν προσυμπληρωθεί. Αυτά μπορεί να είναι:

- Το είδος του εμπράγματου δικαιώματος (επικαρπία, πλήρης κυριότητα κ.λπ.).

- Το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

- Ο όροφος.

- Το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

- Η γεωγραφική θέση αγροτεμαχίου.

- Η ύπαρξη κτίσματος επί αγροτεμαχίου και η κατηγορία αυτού (αν δεν έχει συμπληρωθεί λογίζεται αυτόματα ότι είναι σπίτι και υπερφορολογείται).

- Οι προσόψεις του αγροτεμαχίου ή του οικοπέδου.

5. Υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν έχει γίνει καν προσδιορισμός του φόρου λόγω ουσιωδών ελλείψεων. Και πάλι υπάρχει σχετική προειδοποίηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Οποιος εντοπίσει τέτοια ειδοποίηση θα πρέπει να συμπληρώσει άμεσα τα σωστά στοιχεία, καθώς όταν θα καταλογιστεί ο φόρος, θα υπάρξουν προσαυξήσεις, ενώ στο ενδιάμεσο δεν θα μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: