Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το έλα να… δισ. σε «άγνωστα» έργα Η κυβέρνηση πήρε ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιοποιήσει «εμπροσθοβαρώς» κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης υποσχέθηκε χθες ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα ρίξει στην αγορά 12 δισ. ευρώ αλλά δεν «αποκάλυψε» σε ποια επενδυτικά σχέδια.

17/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το έλα να… δισ. σε «άγνωστα» έργα

Η κυβέρνηση πήρε ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιοποιήσει «εμπροσθοβαρώς» κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης υποσχέθηκε χθες ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα ρίξει στην αγορά 12 δισ. ευρώ αλλά δεν «αποκάλυψε» σε ποια επενδυτικά σχέδια.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λεφτά σε όλους και για όλα, χωρίς να «αποκαλύπτει» πού θα τα μοιράσει, υπόσχεται η κυβέρνηση με αφορμή την ειδική άδεια που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αξιοποιήσει πριν την ώρα τους («εμπροσθοβαρώς») κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.

Τα χρήματα θα μοιραστούν σε έργα που θα επιλεγούν από μια δεξαμενή 735 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία είτε δεν είχαν εγκριθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλά θεωρούνται «ώριμα», είτε δεν προχώρησαν ελλείψει χρόνου, σχεδίων και χρημάτων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε χθες σε ποσό 12 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για να πέσει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2015 και αφορά 4,9 δισ. ευρώ από δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, οι οποίες σχετίζονται ήδη «ώριμα» έργα, τα οποία θα χαρακτηριστούν επιλέξιμα, άλλα 2,9 δισ. ευρώ από τα έργα που ξεκίνησαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το νέο, καθώς και 4,2 δισ. ευρώ από χρήματα που θα μεταφερθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το ΑΕΠ

Με βάση την υπόθεση ότι τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν μέσα στο 2015, έχει γίνει και η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα «τρέξει» του χρόνου με 2,9%. Παρότι η «διαθεσιμότητα» των χρημάτων ανακοινώθηκε επίσημα τόσο στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης από τον Ν. Δένδια, όσο και χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό για το ΕΣΠΑ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν αυτά τα κεφάλαια, αλλά και τι είδους δράσεις θα χρηματοδοτήσουν.

Στον σχεδιασμό που έχει γίνει από το ΥΠΑΝ περιγράφονται ωστόσο έργα όπως οδικοί άξονες, δράσεις για την τεχνολογία, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.

Χωρίς προσκλήσεις

Οπως ειπώθηκε, πάντως, δεν θα υπάρξουν προσκλήσεις για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων, αλλά η επιλογή θα γίνει από τις διαχειριστικές αρχές με βάση την ετοιμότητα των έργων και το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και περιφερειών να τα υλοποιήσουν άμεσα, προσκομίζοντας τεύχη δημοπράτησης.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που έχουν έτοιμες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει επίσης εκτός διαδικασίας, λόγω της εξαίρεσης που έλαβε η Ελλάδα, ώστε να κερδηθεί ο χρόνος (6-12 μήνες) που απαιτείται για την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΠΑ, την έγκριση των προγραμμάτων, τη δημιουργία επιτροπών παρακολούθησης, διαχειριστικών αρχών, την προκήρυξη των δράσεων, την αξιολόγηση των προτάσεων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: