Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ουρές… κατά του ΕΝΦΙΑ Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πολίτες που κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές ζητώντας είτε μείωση του ποσού είτε ακύρωση του φόρου ως αντισυνταγματικού. «Τσουνάμι» φοβάται η κυβέρνηση.

05/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ουρές… κατά του ΕΝΦΙΑ

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πολίτες που κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές ζητώντας είτε μείωση του ποσού είτε ακύρωση του φόρου ως αντισυνταγματικού. «Τσουνάμι» φοβάται η κυβέρνηση.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Στον «αέρα» τινάζουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ το «τσουνάμι» των προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ από φορολογούμενους που προσέρχονται κατά χιλιάδες στις εφορίες αρνούμενοι να πληρώσουν το νέο «χαράτσι» των ακινήτων.

Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ τρέχουν και δεν φτάνουν, αφού το πρώτο «κύμα» των ιδιοκτητών που ζητά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ξεπερνά τους 50.000 σε αριθμό, σημαίνοντας τον συναγερμό στην κυβέρνηση φοβούμενη για μαζικό κίνημα κατά του ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια στιγμή, «πόθεν έσχες» στην τιμή αγοράς και όχι στην αντικειμενική τιμή του ακινήτου είναι η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση για να αναστήσει την πεθαμένη κτηματαγορά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν διάταξη με την οποία θα γίνεται ελαστικότερη η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις αγοραπωλησίες των ακινήτων. Το μέτρο αξιολογείται ήδη από την τρόικα, η οποία στο παρελθόν είχε απορρίψει την κυβερνητική πρόταση για αναστολή του «πόθεν έσχες» για δύο χρόνια που είχε τεθεί και εφόσον αυτή ανάψει το «πράσινο φως» θα τεθεί άμεσα σ΄ εφαρμογή.

Ετσι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η «δαγκάνα» του «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται μόνο επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου, στην οποία γίνεται το συμβόλαιο και όχι στην εξωπραγματικά υψηλή αντικειμενική που υπολογίζει σήμερα η Εφορία.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισαν εκ των υστέρων ότι η επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων, που τέθηκε από φέτος σε εφαρμογή, αποδείχτηκε καταστροφική για την κτηματαγορά.

Το μέτρο όχι μόνο επεκτάθηκε και στην α΄ κατοικία, για την οποία δεν ίσχυε ποτέ στο παρελθόν, αλλά το χειρότερο όλων είναι πως αυτό λαμβάνεται υπόψη στην αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η οποία σήμερα είναι πολύ υψηλότερη της πραγματικής.

Αυτό συνέβαλε στο να εγκαθιδρυθεί το κλίμα της απαξίωσης των συναλλαγών στα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή, τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων είναι μηδενικά. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από τα επίπεδα του 8% και 10%, που ήταν πριν ο συντελεστής, δεν κατάφερε να αναστήσει την κτηματαγορά, παρά την πολύ μεγάλη πτώση των τιμών των διαμερισμάτων, των οικοπέδων αλλά και των εξοχικών κατοικιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
Ο μαρασμός του κλάδου ήταν αναπόφευκτος από τη στιγμή που το κεραμίδι του Ελληνα ιδιοκτήτη επιβαρύνθηκε με το «χαράτσι» της ΔΕΗ αρχικά και στη συνέχεια με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και τον Φόρο Υπεραξίας που έγιναν μόνιμοι. Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχτηκε μεγάλη «πληγή», καθώς οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν φακέλους με ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν κατά χιλιάδες στις εφορίες αμφισβητώντας τα ποσά της εκκαθάρισης αλλά και τη συνταγματικότητα του φόρου. Το μεγάλο κύμα των προσφυγών που απειλεί τις εισπράξεις των 2,65 δισ. ευρώ του Μνημονίου επιβεβαιώνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στην εγκύκλιο Σαββαΐδου αναφέρεται ότι «λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ» παρέχονται οδηγίες στις εφορίες για την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Οι βασικοί λόγοι

Ο όγκος των υποθέσεων που καλείται να διεκπεραιώσει η τελευταία υπηρεσία είναι τεράστιος, καθώς από την εγκύκλιο προκύπτουν και οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν τη διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

● Αντισυνταγματικότητα του φόρου.
● Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.
● Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.
● Οικονομική αδυναμία.
● Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.


Δεν υπάρχουν σχόλια: