Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 5,9% ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ! Η ΕΛΣΤΑΤ «ακυρώνει» την κυβέρνηση

10/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 5,9% ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!

Η ΕΛΣΤΑΤ «ακυρώνει» την κυβέρνηση

Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε νωπά λαχανικά (5,9%), νωπό αρνί και κατσίκι (3,5%), νωπά πουλερικά (1,8%) και νωπά φρούτα (1,5%). Αυξήσεις (1,2%) καταγράφηκαν μετά από μεγάλο διάστημα και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,2%).
        
Του Μάριου Χριστοδούλου

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Διαψεύδει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή την κυβέρνηση ότι προέκυψαν μειώσεις από τις… χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι στις αστικές συγκοινωνίες καταγράφηκαν ανατιμήσεις 5,9%.

Μπορεί μεν η τιμή του εισιτηρίου να μειώθηκε κατά 20 λεπτά στο 1,20 ευρώ, από την άλλη όμως μειώθηκε και ο χρόνος διάρκειάς του στα 70 λεπτά (από 90 λεπτά), ενώ μεγαλύτερο κόστος, για ένα μεγάλο κομμάτι του επιβατικού κοινού, επέφεραν και οι αλλαγές στα τιμολόγια των καρτών («φτηνών» και «ακριβών»).

Ακόμη πιο ακριβά βασικά προϊόντα

Ο πληθωρισμός ναι μεν παρέμεινε σε αρνητικό επίπεδο και τον Σεπτέμβριο (μειώθηκε 0,8%, έναντι μείωσης 1,1% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μείωσης 0,3% τον Αύγουστο), ωστόσο οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών συνέχισαν την ανηφόρα.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πολλές ανατιμήσεις σε μηνιαία βάση (σύγκριση Σεπτεμβρίου με Αύγουστο) σε βασικά είδη διατροφής.

Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε νωπά λαχανικά (5,9%), νωπό αρνί και κατσίκι (3,5%), νωπά πουλερικά (1,8%) και νωπά φρούτα (1,5%). Αυξήσεις (1,2%) καταγράφηκαν μετά από μεγάλο διάστημα και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,2%). Επίσης, αυξήθηκαν κατά 3% τα έξοδα των ξενοδοχείων. Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε βενζίνη (0,9%) και γαλακτοκομικά-αυγά (0,4%). Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούν φάρμακα (26,7%), εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών (5,9%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), έξοδα ξενοδοχείων (6,6%), ελαιόλαδο (4,5%), μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (2,1%), γαλακτοκομικά και αυγά (1,8%) και τσιγάρα-καπνό (1,8%).

Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές σε προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως είναι οι νωπές πατάτες (29,7%), η ζάχαρη (10,9%), τα νωπά φρούτα (11,5%), τα νωπά ψάρια (5,8%) και τα νωπά λαχανικά (1,1%). Επίσης, μειώθηκαν οι τιμές της βενζίνης κατά 1,7%.

Σε επίπεδο ομάδων προϊόντων και υπηρεσιών μειώσεις καταγράφηκαν:

• Κατά 1,5% στην κατηγορία «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά».
• Κατά 2,6% στην «Ενδυση και υπόδηση».
• Κατά 1,3% στη «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στο ηλεκτρικό.
• Κατά 1,3% στα «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».
• Κατά 0,4% στις «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των αυτοκινήτων και της βενζίνης.
• Κατά 2% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες».
• Κατά 3,3% στην «Εκπαίδευση» και 2,4% στα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Αυξήσεις παρατηρήθηκαν:

• Κατά 2,1% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνό».
• Κατά 3,8% στην «Υγεία» και κατά 0,1% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επαναφορά του πληθωρισμού σε θετικό πρόσημο (0,3%) το 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια: