Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η τρόικα άκουγε, οι αγορές «μίλησαν» Τη «μεταμνημονιακή εποχή» συζητούσε χθες το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, την ώρα που το δεκαετές ομόλογο εκτοξευόταν στο 6,8% (από 6,52%) και το πενταετές στο 5,054% (από 4,93%).

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τρόικα άκουγε, οι αγορές «μίλησαν»

Τη «μεταμνημονιακή εποχή» συζητούσε χθες το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, την ώρα που το δεκαετές ομόλογο εκτοξευόταν στο 6,8% (από 6,52%) και το πενταετές στο 5,054% (από 4,93%).
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

Την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο προμοτάρει η κυβέρνηση, η οποία στην ευθεία προς τις εκλογές αφήνει στην άκρη όλα τα ακανθώδη θέματα που τη χωρίζουν με την τρόικα. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε και χθες στην πρώτη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) από τις 11.30 το πρωί.

Εκτός του «τσάρου» της πλατείας Συντάγματος Γκίκα Χαρδούβελη που ηγείται αυτών των επαφών, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, παρών ήταν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Μικρή συμμετοχή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είχε και ο έτερος σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

«Η μεταμνημόνιος εποχή ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», δήλωσε μετά το πέρας των πολύωρων διαβουλεύσεων αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαντούσε με μεγάλη ευκολία στις ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τη χάραξη αυτής της στρατηγικής.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αν βγούμε από το Μνημόνιο προφανώς ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ο ίδιος, ενώ το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους θα ανοίξει με την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης. Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, δήλωσε ότι «αυτές θα γίνουν και είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση». Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που παραμένει στο 3%.

Εκτεταμένη αναφορά για το πώς θα «μαζευτούν» του χρόνου τα 5,5 δισ. ευρώ του πλεονάσματος θα υπάρξει με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα «σπάσει» την παράδοση και θα ψηφιστεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό προϋπολογισμό τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν για την επίτευξη του στόχου του 1,5%, ενώ αφήνουν «παράθυρο» υπέρβασής του. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.

Σιωπή για το δημοσιονομικό κενό

Ερωτηθείς για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015, ο αξιωματούχος του Οικονομικών δεν ήταν το ίδιο λαλίστατος όπως και στις απαντήσεις για τις φοροελαφρύνσεις, ενώ «σφίγγα» ήταν τόσο ο ίδιος όσοι και άλλοι παράγοντες με τα άλλα καυτά θέματα της ίδιας ατζέντας. Ο λόγος για το τρίτο μνημόνιο, το χρηματοδοτικό «κενό», τις ομαδικές απολύσεις, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τον απεργιακό νόμο και τις απολύσεις στο Δημόσιο που θα περάσουν σταδιακά από το μικροσκόπιο της τρόικας.

Οσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια από τη διεθνή αγορά, μετά την ανοδική πορεία των spreads τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος παράγοντας εμφανίστηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ενώ δεν ανατρέπεται ο υφιστάμενος σχεδιασμός για την έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων και 7ετούς ομολόγου το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, χθες οι αγορές έστειλαν το μήνυμά τους στα σχέδια εξόδου από το Μνημόνιο που κάνει η Ελλάδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο 6,8%, έναντι 6,52% μία ημέρα νωρίτερα, ενώ η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου έφτασε το 5,054% από 4,93%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: