Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «Μαξιλάρι» 9 δισ. ευρώ σε περίπτωση φυγής του ΔΝΤ με εκδόσεις ομολόγων

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

«Μαξιλάρι» 9 δισ. ευρώ σε περίπτωση φυγής του ΔΝΤ με εκδόσεις ομολόγων

Νέες ομολογιακές εκδόσεις στην περιοχή των 9 δισ. ευρώ το 2015 «φωτογραφίζει» το προσχέδιο, με την αυξημένη προσφυγή στις αγορές να συνιστά καθοριστική παράμετρο του σχεδίου εξόδου από το Μνημόνιο και πρόωρης αποχώρησης του ΔΝΤ.
Αίσθηση προκαλεί η αισθητή μείωση του ύψους των δανείων που θα λάβει η χώρα τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,2 δισ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να υποκρύπτει την πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, στο κυβερνητικό πλάνο εντάσσονται εκδόσεις νέων ομολόγων δεκαετούς και επταετούς διάρκειας, εντόκου γραμματίου διάρκειας 18 μηνών αλλά και πρόγραμμα ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων με νέες εκδόσεις.
Μάλιστα η έκδοση του νέου επταετούς αλλά και του 18μηνου εντόκου είναι πιθανόν να υλοποιηθούν φέτος, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη δημιουργία αποθέματος, προπορευόμενη έναντι των αγορών, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αποφυγή νέου δανείου από την ΕΕ και πρόωρης αποχώρησης του ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των δανείων για το 2015, πλην ομολόγων και δανεισμού μέσω βραχυπρόθεσμων τίτλων περιορίζεται στα 226,4 δισ. ευρώ το 2015. Εάν το ΔΝΤ παρέμενε θα έπρεπε να μας εκταμιεύσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ και να αποπληρώσουμε σε αυτό περίπου 8,5 δισεκατομμύρια
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε διαμόρφωση του ύψους των δανείων στα επίπεδα των 234 δισ. ευρώ το 2015 ενώ η πρόβλεψη του προσχεδίου είναι 226,4 δισ. Εν τω μεταξύ σε σταθερά επίπεδα της τάξης των 14,8 δισ. ευρώ αναμένεται να παραμείνει το 2015 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η σύναψη συμφωνιών repos για την κάλυψη βραχυχρόνιων αναγκών ταμειακής ρευστότητας.
Μειώνεται το χρέος Την ίδια ώρα και εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πιθανόν εντός του έτους, με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση αναμένει μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στα 316,1 δισ. ευρώ ή 167,9% του ΑΕΠ το 2015 από 318,6 δισ. ή 174,8% του ΑΕΠ, φέτος. Μείωση που αποδίδει στην επίτευξη σημαντικού ταμειακού πλεονάσματος, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στην αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Οι δαπάνες για τόκους στο χρέος της κεντρικής διοίκησης αναμένονται φέτος στα 5,7 δισ. ευρώ (3,1% του ΑΕΠ), έναντι 5,9 δισ. που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο, εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια, με την κυβέρνηση να αναμένει περαιτέρω πτώση των επιτοκίων στο επόμενο διάστημα.
Το 2015 οι δαπάνες για τόκους αναμένονται αυξημένες στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (3,1% του ΑΕΠ), ενώ κεντρικός διαχειριστικός στόχος για το χρέος είναι η επίτευξη ελάχιστου συναλλαγματικού κινδύνου για δάνεια εκτός ευρώ και η βελτίωση της αναλογίας χρέους σταθερού / κυμαινομένου επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: