Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Περιμένοντας το τρένο με τις δόσεις και άλλες διατάξεις

Περιμένοντας το τρένο με τις δόσεις και άλλες διατάξεις

Του Απόστολου Αλωνιάτη*
Οι τρέχουσες εξελίξεις και η επικαιρότητα μας αναγκάζουν να δώσουμε έμφαση σε άλλα θέματα, εξου και η καθυστέρηση της δημοσίευσης, από αυτά που σας είχαμε υποσχεθεί .
Είχαμε αποφασίσει  να γράψουμε,  για την εφαρμογή του μέτρου της απόδοσης του ΦΠΑ  κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, δηλαδή κατά το χρόνο της ολικής εξόφλησης των τιμολογίων. Η εφαρμογή του αρχίζει σήμερα 1.10.2014, αλλά μέχρι αργά χτες το βράδυ ακόμη δεν είχε βγει η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένουμε να δούμε πότε θα δεήσουν να την βγάλουν και πολύ περισσότερο τι θα λέει αυτή η εγκύκλιος για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής διάταξης του νόμου 4261/05.05.2014 (άρθρο 185 ).
Πάντως μπορούμε να πούμε ότι η ένταξη σε αυτό το καθεστώς είναι προαιρετική, αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν υπερβεί σε κύκλο εργασιών τις 500.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση και  ότι για τα πρόσωπα που εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς , θα αποδίδουν το ΦΠΑ όταν εξοφληθούν όλα τα τιμολόγια και οι πελάτες τους θα έχουν το δικαίωμα έκπτωσης του αναλογούντος ΦΠΑ, όταν πληρώσουν όλο το τίμημα  την ίδια περίοδο.
Ακόμη ακούγεται ότι  έχει γίνει αίτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή , να ανέβει το όριο από τις 500.000 ευρώ στα 2 εκατομμύρια.
Να σημειώσουμε ότι δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την διαδικασία:
α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28β.
β) Εισαγωγές αγαθών.
γ) Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
δ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
στ) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας. (ν.4261/2014 άρθρο 185 παράγραφος 4).
Περιμένοντας το τρένο με τις δόσεις
Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες σχετικά με τις αναμενόμενες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων  χρεών και τι τελικά θα εγκριθεί  από την τρόικα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει παγώσει η αγορά και να περιμένουν όλοι τις νέες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την τελευταία ευκαιρία, δηλαδή την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων, σήμερα έχουν μείνει 35 δόσεις, για χρέη μέχρι 31.12.2012, αλλά και τις τακτικές ρυθμίσεις των 12 δόσεων.
Το μέτρο, όπως  έχουμε γράψει, σημείωσε παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα, μιας και εντάχθηκαν σε αυτό  λίγοι φορολογούμενοι και –επιχειρήσεις  , καθώς έτρεχε και αντίστοιχη ρύθμιση  για τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που μπήκαν στις  ρυθμίσεις  αυτές , δεν κατόρθωσαν να την εξυπηρετήσουν και την έχασαν.
Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά:
α) Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει βάλει  ανώτερο όριο τις 48 δόσεις για όλα τα επίπεδα των ρυθμίσεων.
β) Έχει ζητηθεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργοδοτών, ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ, να παγώσουν τα χρέη μέχρι σήμερα για δυο χρόνια και τα ταμεία να εισπράττουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές. Έτσι θα μπορέσουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
γ) Ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί είναι αυτό που συνδυάζει εν μέρει τα δύο προηγούμενα, δηλαδή να παγώσουν τα χρέη , ώστε να μην τρέχουν οι  προσαυξήσεις και μαζί με τις τρέχουσες εισφορές να πληρώνεται το 1% (100 δόσεις) ή το 2% (50 δόσεις) των παγωμένων φορολογικών χρεών ή ασφαλιστικών εισφορών.
δ) Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και ένα άλλο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η μείωση των προσαυξήσεων έως και 100%, για τους οφειλέτες που θα καταβάλουν εφάπαξ τα χρέη τους στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ίδιο σενάριο γίνεται λόγος  για μείωση 30% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις. Επίσης προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 4,5% από 8,75% που είναι σήμερα, ενώ απλουστεύονται σημαντικά οι διαδικασίες για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν.
Ειδικότερα η ρύθμιση προβλέπει:
α) Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.
β) Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ.
γ) Μείωση επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως.
δ) Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:
-  100% στην εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που έχει προσδιορισθεί.
-  90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.
-  80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.
-  70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.
-  60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.
-  50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.
-  40% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
-  30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
ε) Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, έως τις 31.08.2014. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ημερομηνία αυτή να αλλάξει στη Βουλή  και να υπαχθούν και τα χρέη του Σεπτεμβρίου  συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό, δηλαδή η ένταξη των χρεών και του τελευταίου μήνα πριν από την δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης, γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς το δημόσιο , εξακολουθούν να αυξάνουν με ρυθμούς του 1 δις το μήνα  και αν η ευνοϊκή ρύθμιση μέχρι 31.12.2013 ή έστω και 30.6.2014 , πολλές υποχρεώσεις φορολογουμένων, που έχουν σχέση με τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014, θα μείνουν εκτός ρύθμισης.
στ) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι στην προηγούμενη ρύθμιση, οι φορολογούμενοι που ήταν συνεπείς , δηλαδή είχαν προβεί σε ρυθμίσεις με το καθεστώς που επικρατούσε, δεν μπορούσαν να μπουν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση.
ζ) Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί  με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι δόσεις που μπορεί να χάσει ο φορολογούμενος κατά μήνα πρέπει να είναι περισσότερες από μία. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο φορολογούμενος μπορεί να χάσει μία μόνο δόση , την οποία υποχρεούται να καταβάλει με προσαύξηση 15% μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν χάσει και άλλη δόση χάνει όλη την ρύθμιση, μέτρο που αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.
η) Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
θ) Απλούστευση των διαδικασιών, με διατήρηση της υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες για όσους οφείλουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ.
ι) Με απλή αίτηση θα γίνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.
Το τι θα γίνει θα το δούμε σύντομα μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση θα αποτελεί  μέρος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της βουλής, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.   Να θυμίσουμε ότι η νέα ολομέλεια της βουλής αρχίζει την Δευτέρα 6.10.2014, και όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση , το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το σχετικό υποστηρικτικό φορολογικό νομοσχέδιο.
Ας ευχηθούμε ότι το οικονομικό επιτελείο  αυτή την φορά, θα θεσπίσει μια ρύθμιση σύμφωνα και με τις επιταγές της αγοράς που θα είναι εφικτή και βιώσιμη  και όχι μια ρύθμιση για να πει ότι απλώς το έκανε και αυτό, Η κοινωνία ασφυκτιά και αν  αυτή η απόφαση δεν θα εξυπηρετήσει την αγορά , τότε δεν  θα φέρει και χρήματα στα ταμεία του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.
Ένας φόρος πραγματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α.λτης
Τελικά πέρα από τον ίδιο το φόρο, που όπως είπαμε είναι αντισυνταγματικός και άδικος, κατέληξε σε πραγματικό εφιάλτη, αφού χιλιάδες φορολογούμενοι στοιβάχτηκαν σε λογιστικά γραφεία και μετά σε τράπεζες και ταχυδρομεία για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Αποτέλεσμα ένας άνθρωπός νεκρός στην Θεσσαλονίκη και δεκάδες λιποθυμίες στις ουρές, αποτέλεσμα της πολιτικής ενός κράτους που δεν σέβεται τον πολίτη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο άτυχος 70χρονος, μετά το λιποθυμικό επεισόδιο στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, στην Εθνική τράπεζα στην ουρά για να πληρώσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, είχε όμως πάθει ανακοπή καρδιάς.
Στο νοσοκομείο έγιναν όλες οι προσπάθειες από τους γιατρούς για να τον επαναφέρουν, χωρίς ωστόσο, να καταφέρουν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτά που ψηφίζουν.
Το φοβερό όμως είναι ότι όλα αυτά που ζητούν από  τους φορολογουμένους  δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν.
Πριν λίγες μέρες η γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων , ναι-ναι εκείνοι που έψεγαν τους φοροτεχνικούς  ότι παρακινούσαμε τους φορολογούμενους σε αποχή από την κατάθεση των δηλώσεων, μέσω τηλεόρασης, έβγαλε μια ανακοίνωση, που αν δεν ήταν για κλάματα , θα έβγαζε πολύ γέλιο.
«Η Γ.Γ.Δ.Ε. και η Γ.Γ.Π.Σ. ανακοινώνουν τα ακόλουθα:
Λόγω της ταυτόχρονης λήξης των ημερομηνιών υποβολής του Φ.Π.Α., πληρωμής της 2ης δόσης της φορολογίας εισοδήματος και πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α., παρατηρείται υψηλό φορτίο στις υποδομές του ΤΑΧΙS τις ώρες 9:00 – 15:00 και 17:00 – 20:00.
Με δεδομένο ότι όλοι οι διαθέσιμοι υπολογιστικοί πόροι έχουν ήδη διατεθεί για τις συγκεκριμένες ανάγκες, παρακαλούνται οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν το ΤΑXIS για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. τις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 22:00.».
Αντί άλλης αντίδρασης τους αφιερώνουμε την ανακοίνωση των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών από την Κέρκυρα , και αναφωνούμε μαζί τους :
…………………….αιδώς αργείοι
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Σ.Ε.Λ.Κ.Ε.)
Αλκίνοου 89, Κέρκυρα
ΤΗΛ 2661022370, 2661043295
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας (ΣΕΛΚΕ) ανταποκρινόμενο άμεσα στο κάλεσμα της Γ.Γ.Δ.Ε. και της Γ.Γ.Π.Σ προς τους φορολογούμενους για την χρήση του TAXIS στις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 22:00., και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών εκδίδεται απ’ τα λογιστικά γραφεία, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:
1. Να καθορίσει διανυκτερεύοντα Λογιστικά Γραφεία σ’ ολόκληρο το νησί. Για την επιτυχία του ανωτέρου μέτρου θα έλθει σ’ επαφή με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Κέρκυρας καθώς και με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών που έχουν εμπειρία από εφημερίες, αλλά και με την ευκαιρία ν’ αρχίσει και μια καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση τυχόν εγκεφαλικών κλπ παθήσεων των φορολογούμενων απ΄ την ανακοίνωση του ύψους των φόρων.
2. Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ , ώστε να βρεθεί τρόπος online σύνδεσης (free wifi κλπ) του μοναδικού ασθενοφόρου που εφημερεύει στο νησί με τα διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία
3. Συνεργασία με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας και των επαγγελματιών της πόλης της Κέρκυρας στη βάση του εθελοντισμού για την άμεση διακομιδή όσων δεν προλαβαίνει το ΕΚΑΒ , ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον τουρισμό.
4. Τη διοργάνωση Λευκής Νύκτας Λογιστικών Γραφείων σε εβδομαδιαία βάση και ιδιαίτερα τις παραμονές λήξης φορολογικών υποχρεώσεων.
…………………….αιδώς αργείοι
Κέρκυρα 29/09/2014
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    
*Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Πηγή: Περιμένοντας το τρένο με τις δόσεις και άλλες διατάξεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/67876/perimenontas-treno-me-tis-doseis-kai-alles-diataxeis#ixzz3EsOg9VG6

Δεν υπάρχουν σχόλια: