Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κοινόχρηστα τέλος: Ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα

Κοινόχρηστα τέλος: Ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα

Κοινόχρηστα τέλος: Ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα

21.10.2014 08:05
Ελεύθεροι και με... υπουργική βούλα να εγκαθιστούν αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο, ακόμα κι όταν η γενική συνέλευση διαφωνεί, είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι επιπλέον θα γλιτώνουν και τα κοινόχρηστα των κεντρικών θερμάνσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνδεθεί ολόκληρη η πολυκατοικία με το δίκτυο φυσικού αερίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αυτονομία του κάθε ιδιοκτήτη, αφού καταργείται η υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία (50%+1).
Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε δεκτή την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία ζητούσε τη σύγκληση πρώτα της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου. Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο αναρτήθηκε για λίγες μόνο ώρες χθες στο opengov.gr από το ΥΠΕΚΑ και κατόπιν απεσύρθη από το υπουργείο, το οποίο επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα.
Κοινόχρηστα... τέλος!
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών. Ετσι, θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας.
Μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό όπου βρίσκεται η πολυκατοικία.
Πρόκειται για αυτόνομη ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα, αλλά και για ζεστό νερό, την οποία μπορούν να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Η ίδια εγκατάσταση, εκτός από θέρμανση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλους χώρους, καθώς το σύστημα λειτουργεί με μία μικρή συσκευή, στο μέγεθος air condition, που τοποθετείται στις βεράντες ή στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, και συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και μέσα στα διαμερίσματα, για εξοικονόμηση χώρου, καθώς είναι εντελώς αθόρυβα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε κατοικίες που δεν διαθέτουν βεράντες ή μπαλκόνια.
Πόσο κοστίζει
Το κόστος του συστήματος, μαζί με την εγκατάσταση, κυμαίνεται από 600 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της συσκευής. Καθίσταται σαφές ότι η απόσβεση του κόστους γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι κατά περίπου 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί σε νεοανεγειρόμενες πολυκατοικίες και οροφοδιαμερίσματα.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς πολλές πολυκατοικίες δεν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου και αρκετοί ιδιοκτήτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή σε κλιματιστικά. Πάντως, σημειώνεται ότι οι ατομικοί λέβητες είναι σύνηθες φαινόμενο.


Πηγή: Κοινόχρηστα τέλος: Ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/174788#ixzz3Gm08CPQZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: