Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πάρα πολύ λίγα, σε πάρα πολύ λίγους Στο «στόχαστρο» το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς ούτε αξιοπρεπή διαβίωση εξασφαλίζει ούτε καλύπτει το σύνολο των πολιτών που το έχουν ανάγκη.

20/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάρα πολύ λίγα, σε πάρα πολύ λίγους

Στο «στόχαστρο» το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς ούτε αξιοπρεπή διαβίωση εξασφαλίζει ούτε καλύπτει το σύνολο των πολιτών που το έχουν ανάγκη.
        
 
Της Ιωάννας Σωτήρχου

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οχι απλώς δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση στους ωφελούμενους, αλλά ούτε και η εφαρμογή του είναι ξεκάθαρη. Ο λόγος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ή Κοινωνικό όπως το μετονόμασε η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της.

«Η φτώχεια στην Ελλάδα σήμερα δεν αντέχει άλλες ασκήσεις επί χάρτου», παρατηρεί το Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελάχιστου Εισοδήματος» (ΕΜΙΝ), θεωρώντας εντελώς ανεπαρκή τον τρόπο υλοποίησης του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Με τη φτώχεια εν μέσω παρατεταμένης κρίσης να πλήττει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός ελάχιστου μέσου προστασίας, το Δίκτυο επισημαίνει πως η στόχευση του μέτρου μόνο στο 7% το πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας δεν προβλέπεται να έχει ουσιαστικό αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να δημιουργήσει το επιθυμητό δίχτυ ασφαλείας και αξιοπρέπειας. Την ίδια στιγμή, το υπόλοιπο 30% του πληθυσμού παραμένει εκτός εμβέλειας του προγράμματος.

Τα υπόλοιπα επιδόματα

Επιπλέον δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα υπόλοιπα επιδόματα που αφορούν ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, καθώς ο ενδεχόμενος συμψηφισμός τους παραπέμπει σε αποδόμηση και των τελευταίων υπολοίπων του Κράτους Πρόνοιας.

Ακόμη: όχι μόνο το ύψος του ΕΕΕ, όπως περιγράφεται, αποκλίνει από το πραγματικό κόστος διαβίωσης και δεν διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται πώς θα διασφαλιστεί ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι θα επωφεληθούν. Το Δίκτυο επισημαίνει μια σειρά παραλείψεων σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση και τα κριτήρια του υπό εφαρμογή θεσμού, το διαχειριστικό κόστος και την εν γένει αδιαφάνεια που το συνοδεύουν.

«Τέλος, το ζήτημα της χρηματοδότησης του θεσμού γεννά σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του και την ουσιαστική υλοποίησή του.

Η κυβέρνηση συνδέει την καθολική εφαρμογή του μέτρου με το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η ραγδαία πτώση του ΑΕΠ και η αβεβαιότητα ύπαρξης πλεονασμάτων στο μέλλον», παρατηρεί το Δίκτυο.

Πού είναι οι μελέτες;

Και καλεί την κυβέρνηση αφενός να δημοσιοποιήσει στοιχεία και μελέτες, στις οποίες βασίστηκε ο καθορισμός των δικαιούχων και των προτεινόμενων ποσών.

Αφετέρου απαιτεί να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε βάθος τετραετίας για όλο τον πληθυσμό που ζει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, καθιστώντας το τη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής προστασίας και ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή περαιτέρω φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: