Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Απορρίπτονται ενστάσεις στον «φοροδιαιτητή» λόγω φόρτου εργασίας! Χιλιάδες προσφυγές οδηγούνται στα δικαστήρια αφού δεν εξετάζεται καν η υπόθεση

Απορρίπτονται ενστάσεις στον «φοροδιαιτητή» λόγω φόρτου εργασίας!

Χιλιάδες προσφυγές οδηγούνται στα δικαστήρια αφού δεν εξετάζεται καν η υπόθεση

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2014 08:00 |
Στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών υποβλήθηκαν 2.394 φορολογικές ενστάσεις για τις οποίες παρήλθε η προθεσμία των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος ως αυστηρό πλαίσιο εξέτασης της κάθε προσφυγής και αυτομάτως απορρίφθηκαν
Απορρίπτονται ενστάσεις στον «φοροδιαιτητή» λόγω φόρτου εργασίας!
      
Οι 60 ημέρες είναι λίγες. Οι 45 υπάλληλοι ελάχιστοι. Οι προσφυγές που ασκούνται στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χιλιάδες.

Κάπως έτσι, ένας στους δύο φορολογουμένους που προσφεύγει στη Διεύθυνση προκειμένου να βρει το δίκιο του σε σχέση με φόρους και πρόστιμα που του έχουν βεβαιωθεί καταλήγει να φεύγει με άδεια χέρια, χωρίς καν να έχει εξετασθεί η υπόθεσή του. Με την πάροδο των 60 ημερών θεωρείται ότι το αίτημα έχει εξετασθεί και έχει απορριφθεί. Αν θέλει ο φορολογούμενος μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια όπου σήμερα εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης για τις υποθέσεις ΦΠΑ είναι τα 9,3 χρόνια!

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε μια υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς για να ξεμπλοκάρει τις δικαστικές αίθουσες και τελικά κατέληξε να μπλοκάρει και η ίδια.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου στην ουρά για εξέταση από τη Διεύθυνση, τον φορολογικό διαιτητή όπως αποκαλούν την υπηρεσία πολλοί φορολογούμενοι, βρίσκονταν 1.581 υποθέσεις. Οι περισσότερες αφορούν μεγάλες υποθέσεις, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τους φορολογουμένους να αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχου. Ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος αυτών των προσφυγών από πλευράς βεβαιωμένων εσόδων σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, με την παραλαβή των ενδικοφανών προσφυγών που ασκούνται κατά εκατοντάδες καθημερινά σε όλες τις ΔΟΥ κατά του ΕΝΦΙΑ, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα αποτελέσματα των υποθέσεων που εξετάσθηκαν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Μία στις δύο υποθέσεις μένει στον αέρα. Από τις 4.962 υποθέσεις που πέρασαν από τα «χέρια» της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τις 696 τις κέρδισαν οι φορολογούμενοι και υπήρξε συμβιβασμός. Από την άλλη πλευρά, 1.872 απορρίφθηκαν. Υπάρχουν όμως και 2.394 υποθέσεις για τις οποίες παρήλθε η προθεσμία των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος ως αυστηρό πλαίσιο εξέτασης κάθε προσφυγής - σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών - και θεωρείται ότι απορρίφθηκαν.

Το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όσο και στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Και οι δύο συμφωνούν πως το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα εξετάζονται οι ενδικοφανείς προσφυγές θα πρέπει να αυξηθεί από τις 60 στις 90 ημέρες. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον όποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια. Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν νωρίτερα δεν υπάρχει προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, θεωρείται απαράδεκτη.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: