Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Με νέο… τμήμα θα πιάσουν τους πλούσιους φοροφυγάδες Πενιχρά έως τώρα τα αποτελέσματα. Τη δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αλλάζει η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, αλλά το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.

euro-xrimata


01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με νέο… τμήμα θα πιάσουν τους πλούσιους φοροφυγάδες

Πενιχρά έως τώρα τα αποτελέσματα. Τη δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αλλάζει η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, αλλά το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του ελέγχου των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, όπου τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα.

Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα περί πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής καλά κρατεί, στην πράξη έχουν προχωρήσει ελάχιστα είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ελέγχων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) πάντως θεωρεί ότι… φταίει η δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), γι’ αυτό και από τις 8 Οκτωβρίου προχωράει σε αλλαγές συστήνοντας (εντός του Κέντρου) νέο αυτοτελές τμήμα ελέγχου το οποίο θα επικεντρωθεί στους φορολογούμενους για τους οποίους ασκείται παραγγελία ελέγχου από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι τρεις στόχοι

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής γραμματέως Δ.Ε., Αικατερίνης Σαββαΐδου, σκοπός του νέου αυτοτελούς τμήματος ελέγχου θα είναι:

1. Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

2. Η αποτελεσματική και αποδοτική διενέργεια όλων των τύπων ελέγχου, με την ορθή και ποιοτική εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου, σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχων.

3. Η τήρηση των ελεγκτικών προτύπων που έχουν εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχων και η εφαρμογή σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών ελέγχου, καθώς και των διαδικασιών, των κανόνων και των οδηγιών που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Αυτοτελή τμήματα

Το ΚΕΦΟΜΕΠ θα διαρθρώνεται πλέον σε δύο υποδιευθύνσεις και σε 14 τμήματα, από τα οποία τα τρία θα είναι αυτοτελή. Πρόκειται για το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου, το Αυτοτελές Τμήμα Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης, στο οποίο θα λειτουργεί Γραφείο Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων, αλλά και το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

Οπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως τώρα οι έλεγχοι μεγάλου πλούτου απέδωσαν ελάχιστα στα έσοδα του Δημοσίου. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου είχαν γίνει μόλις 479 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 184,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 46,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,4%).


Δεν υπάρχουν σχόλια: