Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ακυρώνουν με …εγκύκλιο την εντολή Σαμαρά για το νέο καθεστώς του ΦΠΑ

ετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 10:01

Ακυρώνουν με …εγκύκλιο την εντολή Σαμαρά για το νέο καθεστώς του ΦΠΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ακυρώνουν με …εγκύκλιο την εντολή Σαμαρά για το νέο καθεστώς του ΦΠΑ
Ήταν μια από τις μεγάλες εξαγγελίες του πρωθυπουργού: οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ, θα μπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ όταν θα τον εισπράττουν και όχι όταν θα εκδίδουν το τιμολόγιο. Αυτό το μέτρο ισχύει από σήμερα. Θα είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δυστυχώς όχι.
Γράφει:  
Διότι άλλες οι βουλές του νομοθέτη και άλλες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση της κυρίας Σαββαίδου ορίζει ότι η πληρωμή με επιταγή ακόμη και …μεταχρονολογημένη, θεωρείται εξόφληση και ως εκ τούτου γεννάται υποχρέωση πληρωμής του ΦΠΑ. Δηλαδή τι αλλάζει γι’ αυτούς που πληρώνονται με επιταγή;
Απολύτως τίποτα είναι η πρώτη απάντηση. Ούτως όμως αυτό αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα. Διότι από την ίδια απόφαση προκύπτει ότι αν κάποιος πληρώσει τον ΦΠΑ επειδή πήρε επιταγή στα χέρια του και η επιταγή «σκάσει», τότε ο μοναδικός τρόπος για να πάρει πίσω τα χρήματα που δεν του κατέβαλε ο πελάτης του, είναι να πάει να… σφραγίσει την επιταγή. Νέα συναλλακτικά ήθη στην αγορά.
Το άρθρο 4 της απόφασης αναφέρει:
Για τις πράξεις που πραγματοποιούνται από υποκείμενους ενταγμένους στο ειδικό καθεστώς ο φόρος καθίσταται απαιτητός τον χρόνο, κατά τον οποίο εισπράττεται η αντιπαροχή. Για την εφαρμογή του καθεστώτος ως είσπραξη νοούνται όλοι οι τρόποι πληρωμής (μετρητά, επιταγές, ταχυδρομικές επιταγές, εμβάσματα, πιστωτικές κάρτες, συμψηφισμός ή εκχώρηση απαιτήσεων, πληρωμές σε είδος, πάγιες εντολές, κ.λπ.), με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται επαρκώς η πραγματοποίησή τους.
Στην περίπτωση είσπραξης προκαταβολής πριν την πραγματοποίηση φορολογητέας συναλλαγής ο φόρος καθίσταται απαιτητός τον χρόνο κατά τον οποίο εισπράττεται η προκαταβολή. Κατά τον ίδιο χρόνο υπάρχει υποχρέωση έκδοσης του ειδικού στοιχείου προκαταβολής που προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας. Στην περίπτωση εξόφλησης με επιταγή ο φόρος καθίσταται απαιτητός τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνεται η επιταγή. Σε περίπτωση μη είσπραξης της επιταγής, η φορολογητέα αξία μειώνεται κατά το χρόνο που σφραγίστηκε η επιταγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: