Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Προϋπολογισμός με οκτώ «ανάσες» για εκατομμύρια Ελληνες

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Προϋπολογισμός με οκτώ «ανάσες» για εκατομμύρια Ελληνες

Προϋπολογισμός με οκτώ «ανάσες» για εκατομμύρια Ελληνες
Εξαιρετικά σημαντική είναι η ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο έπειτα από χρόνια περιλαμβάνει μέτρα - ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ενώ προβλέπει ένα σημαντικό πλεόνασμα κοντά στο 2,9% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ισοσκελισμένο πορϋπολογισμό.
Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση με γκρίνιες από την τρόικα, αλλά και με τη σιωπηρή ανοχή της προχωρά σε φοροελαφρύνσεις για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην Εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.
Προϋπολογισμός με οκτώ «ανάσες» για εκατομμύρια Ελληνες
Με κεντρική επιδίωξη τη μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία, η κυβέρνηση προωθεί πακέτο ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει το τέλος της σκληρής λιτότητας των τελευταίων ετών.
Η αρχή έγινε με τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στο 1,05 - 1,15 ευρώ ανά λίτρο την τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου. Στο προσχέδιο, τώρα θα περιληφθεί η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015, η νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Μερική αποκατάσταση αποδοχών
Παράλληλα θα προβλέπεται η μερική αποκατάσταση των αποδοχών στους ένστολους, από τον Νοέμβριο με αυξήσεις από 4 έως 232 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό, καθώς και η σταδιακή πληρωμή των αναδρομικών, από τον Αύγουστο του 2012 που επιβλήθηκαν οι περικοπές έως το φετινό Σεπτέμβριο.
Τα μέτρα που με τα οποία επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση της εξόδου από την κρίση είναι:
Ρύθμιση για χρέη
Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση μέχρι 90% στις προσαυξήσεις και μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,5% από 8,76%.
Η μείωση των προσαυξήσεων θα είναι 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, 85% για 24 δόσεις, 80% για 36 δόσεις, 75% για 48 δόσεις, 70% για 60 δόσεις και 65% για αποπληρωμή των χρεών σε 72 δόσεις. Δεν θα δίνεται καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ σε 100 δόσεις.
Το μέτρο θα δώσει ανάσα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν χρέη στο Δημόσιο
«Ψαλίδι» στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα διατηρηθεί μέχρι και το 2016, αλλά την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα είναι ψαλιδισμένη τουλάχιστον κατά 30%.
Αυτό πρακτικά θα φέρει όφελος:
• 39 έως 60 ευρώ, για εισοδήματα μεταξύ 13.000 - 20.000 ευρώ.
• 138 έως και 300 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
• 495 έως και 900 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
• 1.440 ευρώ και άνω για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
Αποσύνδεση του 'πόθεν έσχες' από την αντικειμενική αξία
Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη, ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Το μέτρο θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες αγοραπωλησίες που έχουν «παγώσει». Υπάρχουν σενάρια πάντως να έρθει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ένα χρόνο νωρίτερα. Να υπάρξει δηλαδή μείωση στις αξίες της εφορίας καθώς οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει,

Μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες
Από το 2015 θα υπάρξει σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα να γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων θα μειωθούν από τα επίπεδα του 22%, του 32% και του 42%, στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40%.
Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση
Για τουλάχιστον ακόμα έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του 2015, θα διατηρηθεί ο μειωμένος στο 13% συντελεστής ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης, καθώς το μέτρο είχε θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα και ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και άλλα καταστήματα με θετική συνεισφορά και στον τομέα του τουρισμού.
Περιουσιολόγιο με κατάργηση τεκμηρίων
Τα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα, κατοικίες, δαπάνες για ενοίκια, τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα κ.λπ. αναμένεται να καταργηθούν από το νέο έτος και να αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%-50% αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.
Η κατάργηση των τεκμηρίων θα έχει ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν από τον τεκμαρτό

Μείωση έως 50% στα πρόστιμα για οφειλές
Θα μειωθούν μέχρι και 50% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στην απόδοση φόρων στο Δημόσιο. Ενδεικτικό των υπέρογκων προσαυξήσεων που εφαρμόζονται είναι το γεγονός ότι αν δεν πληρωθεί μια οφειλή για πάνω από δύο χρόνια, το αρχικό ποσό προσαυξάνεται μέχρι και 49%.
Κι αυτό γιατί πέραν του ετήσιου τόκου που είναι 8,76% και χρεώνεται επιμεριστικά για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά τον τρίτο μήνα επιβάλλεται και πρόστιμο 10%, που αυξάνεται στο 20% για τον πρώτο χρόνο και στο 30% για τον δεύτερο χρόνο καθυστέρησης. Για παράδειγμα, οφειλή 1.000 ευρώ αν καταβληθεί με έναν χρόνο καθυστέρησης θα έχει αυξηθεί στα 1.287 ευρώ.

Απαλλαγή τέλους στα ανενεργά «μπλοκάκια»
Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για ανενεργά «μπλοκάκια» και αδρανείς εμπορικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Για τους φορολογούμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Βεβαίως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη μείωση κατά 30% στον ΕΦΚ και την μερική αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: