Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Βουλιάζει στις δόσεις το Μαξίμου Παρά τις αλλεπάλληλες χθεσινές συσκέψεις, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η τρόικα της τραβάει το αυτί για τις ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο.

22/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουλιάζει στις δόσεις το Μαξίμου

Παρά τις αλλεπάλληλες χθεσινές συσκέψεις, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η τρόικα της τραβάει το αυτί για τις ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου – Τζώρτζη Ρούσσου

Τείνει την χείρα προς τους δανειστές ο Αντ. Σαμαράς, αλλά εκείνοι επιμένουν να του τραβούν το αυτί EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τείνει την χείρα προς τους δανειστές ο Αντ. Σαμαράς, αλλά εκείνοι επιμένουν να του τραβούν το αυτί
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με την πλάτη στον τοίχο για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις (οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και Εφορία) βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία εκτεθειμένη ως προς την εξαγγελία της παρατηρεί τους απλήρωτους φόρους του Μνημονίου να «καλπάζουν» προς τα 100 δισ. ευρώ.

Η τρόικα όχι μόνο δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση, αλλά απειλεί κιόλας ότι δεν θα αποδεσμεύσει την -τελευταία από το δεύτερο Μνημόνιο- δόση των 7,1 δισ. ευρώ αν το Μαξίμου προχωρήσει μονομερώς στη δέσμευση του πρωθυπουργού.

Χθες, υπήρξε νέα εμπλοκή στο θέμα προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε εσπευσμένα σε σύσκεψη τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές.

Οπως έχει ήδη διαμηνύσει η τρόικα, οι όροι για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές φορολογουμένων από τη μία ρύθμιση στην άλλη με βάση την ελκυστικότερη γι’ αυτούς λύση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν οι 72 και 100 δόσεις, όμως μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των διαδικασιών αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις έτερες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή, σύμφωνα με την τρόικα, οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει πάση θυσία να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

«Ράβε-ξήλωνε»

Οι «αστερίσκοι» τους οποίους έβαλαν οι πιστωτές δυσκόλεψαν την ελληνική πλευρά, που από την προηγούμενη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας «ξήλωναν και έραβαν» τα τελικά κείμενα των διατάξεων προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των ξένων, αφήνοντας να διαρρεύσει παράλληλα ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την τελική ρύθμιση. Κάτι που δεν κατέστη εφικτό, ενημερώνοντας έτσι από τη Δευτέρα την τρόικα ότι οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία είναι αδύνατο να «γεφυρωθούν» με τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Μάλιστα, ανώτερες πηγές από το οικονομικό επιτελείο άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αναγκαστικά ενιαία ρύθμιση για όλα τα χρέη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Εκ των πραγμάτων οι ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι διαφορετικές, αφού π.χ. για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ στο Δημόσιο μόνο διαγραφή σε προσαυξήσεις», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η νέα αυτή δυσάρεστη εξέλιξη προκάλεσε νέα αναβολή στην κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή, κινητοποιώντας την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για το συγκεκριμένο μέτρο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γκίκα Χαρδούβελη να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι ρυθμίσεις ώστε να πάψουν να υφίστανται εκκρεμότητες που εκθέτουν την κυβέρνηση καθιστώντας τον ίδιο, που υποσχέθηκε σύντομα τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών, αναξιόπιστο. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε οι ρυθμίσεις να είναι έτοιμες και να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Ι. Βρούτση, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου και των συμβούλων του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη και Δ. Πτωχού, με σκοπό να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να αποσπάσει τη συμφωνία της τρόικας, έστω και εξ αποστάσεως, προκειμένου να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που θα φέρει στη συνέχεια ξεχωριστά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το μέγαρο Μαξίμου «καίγεται» να τελειώνει η ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο, καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν καλύπτουν ούτε έναν στους δέκα οφειλέτες. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες αυξήθηκαν κατά 1 δισ. τον Σεπτέμβριο.

«Μαύρα σύννεφα» στα έσοδα

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν τα 9,683 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών στα 70,163 δισ., από 69,24 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Στο ίδιο διάστημα το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 2,692 δισ. ευρώ, κάτι που το θέτει εκτός στόχων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά στο 9μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,16%.

Και ενώ τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται, τα φορολογικά έσοδα αρχίζουν να ατονούν, με τις εισπράξεις να καταγράφουν υστέρηση 567 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς σε αυτή την αρρυθμία θα πρέπει να προστεθούν και οι υψηλές ανάγκες για πρόσθετα κονδύλια στα ασφαλιστικά ταμεία (ο ΟΑΕΕ έχει ήδη υπερκαλύψει από τον Σεπτέμβριο το ύψος της φετινής επιχορήγησης).


Δεν υπάρχουν σχόλια: