Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Ανίατη» η ανεργία στην Ελλάδα… Κόλαφος η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μακροχρόνια έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ και αυξάνεται!.

07/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανίατη» η ανεργία στην Ελλάδα…

Κόλαφος η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μακροχρόνια έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ και αυξάνεται!.
        
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

Αφιερωμένη στην τρόικα θα μπορούσε να είναι η τριμηνιαία έκθεση για την απασχόληση στην Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συμμετέχει στην τρόικα, αναγνωρίζει ότι η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στη χώρα, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, η παραγωγικότητα στην εργασία συρρικνώθηκε και η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε δραματικό ποσοστό, ενώ οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο απ’ όλους τους εταίρους. Ο κυνισμός των Βρυξελλών…

Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και συνεχώς αυξάνεται, ενώ η κατάσταση σταθεροποιείται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Στην ίδια θέδη με την Ελλάδα βρίσκονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 19,6% του ενεργού πληθυσμού.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μειώθηκε και έχει φτάσει στο επίπεδο του 2000.

Οι φτωχοί φτωχότεροι

Οι ανισότητες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει καταρρεύσει. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, το πραγματικό εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το… 2003. Αλλά και στα άλλα στρώματα του πληθυσμού τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανεργία των νέων τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008, που ήδη βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο, και πλήττει πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού των νέων. Το ίδιο και στην Ισπανία. Αντίθετα, στη Γερμανία και την Αυστρία δεν υπερβαίνει το 10%.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 14% στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2008-πρώτο εξάμηνο 2014, κατά 10,3% στην Κύπρο και κατά 9,8% στην Ισπανία. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 2%. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. (53,1%) και το υψηλότερο η Σουηδία (79,8%).

Οι «τεμπέληδες»

Και το κερασάκι της έκθεσης είναι ότι αυτοί που εργάστηκαν περισσότερο (πλήρης απασχόληση) το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι οι Ελληνες με 41,9 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και τέταρτοι και καταϊδρωμένοι έρχονται οι «τεμπέληδες του Βορρά» Γερμανοί, με 41,4 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: