Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Eπιχειρήσεις: Τα 4 κριτήρια που πρέπει να πληρούν Από κόσκινο όσες θέλουν γρήγορη επιστροφή του ΦΠΑ

02/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Eπιχειρήσεις: Τα 4 κριτήρια που πρέπει να πληρούν

Από κόσκινο όσες θέλουν γρήγορη επιστροφή του ΦΠΑ

        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

Από ψιλή κρησάρα θα περνούν οι επιχειρήσεις που αιτούνται τη γρήγορη επιστροφή του ΦΠΑ, συνεπώς λίγοι θα είναι και οι δικαιούχοι που θα βρίσκουν την… πόρτα ανοιχτή από το υπουργείο Οικονομικών.

Απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου καθορίζει τα τέσσερα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο αλλά και όσες αιτούνται υψηλά ποσά επιστροφής του ΦΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους που λόγω των αρνητικών συνθηκών κινείται σε οριακό επίπεδο.

Οι επιχειρηματίες με καθαρό φορολογικό προφίλ, που δεν βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις θα μπαίνουν, σύμφωνα με την απόφαση, πρώτοι στη λίστα της επιστροφής. Προνομιακή θέση στη λίστα με τις επιστροφές-εξπρές του ΦΠΑ θα έχουν και όσοι έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, με τα ευρήματα των ελέγχων να δείχνουν αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα στα αιτούμενα ποσά επιστροφής και στα τελικά ποσά που αποδόθηκαν.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι επιστροφές του ΦΠΑ να γίνονται μέσα σε επτά ημέρες όταν σήμερα εκατοντάδες δεκάδες επιχειρήσεις έχουν φτάσει να περιμένουν μέχρι και 3,5 χρόνια. Αλλες πηγές του υπουργείου θεωρούν πρακτικό αδύνατο ο χρόνος της επιστροφής να συντμηθεί σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που το νέο καθεστώς της γίνεται ακόμη πιο αυστηρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που αιτούνται την άμεση επιστροφή του φόρου θα πρέπει:

1. Να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και όλες τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.
2. Να μη βαρύνονται με παραβάσεις φοροδιαφυγής.
3. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, με τα ευρήματα των ελέγχων να υποδεικνύουν αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα στα αιτούμενα ποσά επιστροφής και τα τελικά ποσά που αποδόθηκαν.
4. Να έχουν τακτοποιήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

Τα τρία πρώτα από τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα κατά τις τελευταίες 4 διαχειριστικές περιόδους. Οι επιχειρήσεις που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα εντάσσονται σε έναν ειδικό κατάλογο, ο οποίος θα καταρτίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της απόφασης ο κατάλογος θα καταρτιστεί άμεσα με τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και θα ισχύει για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής, που έχουν υποβληθεί από 1.1.2014 από τις επιχειρήσεις που θα περιληφθούν σ΄ αυτόν, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι μια επιχείρηση δεν πληροί αθροιστικά τα προβλεπόμενα κριτήρια θα διαγράφεται από τον κατάλογο. Η διαγραφή θα γίνεται οποτεδήποτε εντός του έτους ισχύος του καταλόγου και άμεσα, δηλαδή από τη στιγμή που θα διαπιστώνεται η μη πλήρωση των κριτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αρμόδιος προϊστάμενος ΔΟΥ διαθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις παραβατικότητας μιας επιχείρησης που έχει ενταχθεί στον κατάλογο, υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου πριν από την επιστροφή.

Το αίτημα, με πλήρη αιτιολόγηση, θα υποβάλλεται εγγράφως στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει το αίτημα εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήψης του αιτήματος. Μετά τη διενέργεια της επιστροφής θα διενεργείται ετησίως δειγματοληπτικός έλεγχος στις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Το δείγμα των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα προσδιορίζεται από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και θα καλύπτει τουλάχιστον το 10% αυτών.

Ποιες μένουν εκτός

Εκτός από τη λίστα με τις επιστροφές-εξπρές θα μένουν οι επιχειρήσεις που βαρύνονται με φοροπαραβάσεις. Συγκεκριμένα με:

● Μη τήρηση βιβλίων πρωτογενών καταχωρίσεων ή τήρηση κατώτερης κατηγορίας ή μη τήρηση ισοζυγίου γενικού αναλυτικών καθολικών.
● Μη τήρηση πρόσθετων βιβλίων της παρ. 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ ή της παρ. 23 του άρθρου 4 του ΚΦΑΣ ή του βιβλίου κοστολογίου οικοδομών καθώς και η μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση στα βιβλία αυτά.
● Παρεμπόδιση του προληπτικού ελέγχου με θετικές ενέργειες ή μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων για δεύτερη και επόμενη φορά.
● Μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση στοιχείων ή καταχώριση ανύπαρκτης αγοράς, πώλησης, εσόδου, εξόδου.
● Μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση ως προς την ποσότητα στο Βιβλίο Απογραφών εμπορεύσιμου περιουσιακού στοιχείου ή καταχώριση ανύπαρκτου στοιχείου απογραφής.
● Μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή ανακριβής έκδοσή του ή μη καταχώριση ειδών στα δελτία παραγγελίας.
● Μη έκδοση στοιχείου παράδοσης κτισμάτων.
● Μη διαφύλαξη βιβλίων, στοιχείων και άλλων δικαιολογητικών εγγραφής καθώς και φορολογικών μηχανισμών.
● Εκδοση πλαστών ή έκδοση – λήψη εικονικών (μερικώς ή ολικώς) φορολογικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: