Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Πληρώστε τώρα… Δώσαμε, δώσαμε Δικαίωση του ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική διαμάχη με τη Hochtief *Αμεσα καταβλητέο το ποσό των 170 εκατ. ευρώ

30/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πληρώστε τώρα… Δώσαμε, δώσαμε

Δικαίωση του ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική διαμάχη με τη Hochtief *Αμεσα καταβλητέο το ποσό των 170 εκατ. ευρώ.
        
 
Της Μαρίας Δήμα

PHASMA/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
PHASMA/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δικαιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στη δικαστική αντιπαράθεση που είχε με την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» (ΔΑΑ) και τη γερμανική εταιρεία Hochtief, η οποία επί 20 έτη διαχειριζόταν την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με την απόφαση, η ΔΑΑ δεν κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ για υπηρεσίες του αεροδρομίου, το οποίο κατασκεύασε και διαχειριζόταν θυγατρική της Hochtief εταιρεία εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι περί τα 170 εκατ. ευρώ για φόρους και ΦΠΑ που δεν αποδόθηκαν, ενώ η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (στην οποία την πλειοψηφία κατέχει το ελληνικό Δημόσιο) έχει πλέον διορία δύο μηνών, για να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η εφετειακή απόφαση είναι δεσμευτική και εκτελεστή και το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους.

Το Διοικητικό Εφετείο έλυσε υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τη μακροχρόνια διαμάχη των δύο πλευρών, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας, σύμφωνα με τους οποίους το Δημόσιο παραβίασε την νομικά οριζόμενη ως «καλή πίστη», καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει πως με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η Διεθνής Διαιτησία, στην οποία είχε προσφύγει η γερμανική διοίκηση, δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα.

*Το 2011, το «Ελ. Βενιζέλος» είχε λειτουργικά κέρδη 130 εκατ. ευρώ, το 2010 156 εκατ. ευρώ και το 2009 264 εκατ. ευρώ.

Της Χαράς Τζαναβάρα

Διαφορετική ερμηνεία για την επίμαχη φορολογική διένεξη δίνει η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το «Ελ. Βενιζέλος» και η οποία κατά 55% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι από το 2001 έως το 2013 έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές ΦΠΑ που ανέρχονται σε 84 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μορφή μερισμάτων το Δημόσιο έχει εισπράξει άλλα 1,038 δισ. ευρώ.

Παραδέχεται πάντως ότι υπάρχει νομική διαφορά με το Δημόσιο για 46 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ για την περίοδο 1998-2012, τα οποία με τις προσαυξήσεις διαμορφώθηκαν στα 167 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτήν, η εταιρεία έχει προσφύγει στα ελληνικά διαιτητικά δικαστήρια, καθώς και στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου. Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αφορά άλλη διαφορά με το Δημόσιο ύψους 12 εκατ. ευρώ που έχει καταλογιστεί για χρήσεις της περιόδου 2004-2009, από τα οποία έχει ήδη προκαταβληθεί το 50%.

Η διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» υποστηρίζει ότι διαστρεβλώθηκαν τα γεγονότα, διευκρινίζει ότι οι διαφορές δεν αφορούν τη γερμανική Hochtief ή κάποιον άλλο εταίρο του ΔΑΑ και προαναγγέλλει μηνύσεις για δημοσιεύματα. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το Δημόσιο, ασφαλιστικός φορέας από τον Καναδά κατέχει το 40% των μετοχών του ΔΑΑ μέσω αγοράς του μεριδίου της Hochtief, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: