Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ακόμη στον αέρα το σύστημα πάταξης του λαθρεμπορίου Mόνο ένα στα τρία πρατήρια τα οποία έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών έχουν «καλωδιωθεί» με τη ΓΓΠΣ.

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμη στον αέρα το σύστημα πάταξης του λαθρεμπορίου

Mόνο ένα στα τρία πρατήρια τα οποία έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών έχουν «καλωδιωθεί» με τη ΓΓΠΣ.
        
 
Mόνο ένα στα τρία πρατήρια τα οποία έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών έχουν «καλωδιωθεί» με τη ΓΓΠΣ

Δεκαπέντε ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και με το πετρέλαιο να βγαίνει στην αγορά πάνω από 1,06 ευρώ το λίτρο μετά τη μείωση του φόρου κατά 30%, η κυβέρνηση δείχνει πως εξακολουθεί να τα έχει χαμένα στον «αγώνα» κατά του λαθρεμπορίου.

Στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών δείχνουν πως πανελλαδικά μόνο ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων τα οποία έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα εισροών–εκροών έχουν παράλληλα «καλωδιωθεί» με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στέλνουν στοιχεία με τις διακινούμενες ποσότητες.

Στην πράξη δηλαδή, ολόκληρο το σύστημα στο οποίο βασίζεται το κυνήγι των λαθρεμπόρων στη λιανική του πετρελαίου θέρμανσης (βενζινάδικα) είναι ακόμη στον αέρα και δεν πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών κινείται στη λογική της άτυπης παράτασης μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και πρόστιμα στα πρατήρια που δεν έχουν διασυνδεθεί ή εγκαταστήσει ακόμη το σύστημα. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το 99% των πρατηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 98% των πρατηρίων σε Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα και το 55% στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ήδη βάλει σύστημα εισροών–εκροών.

Αν κυβέρνηση και επαγγελματίες είχαν καταφέρει να κάνουν το σύστημα να λειτουργήσει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι το λαθρεμπόριο στη λιανική ελέγχεται, πιθανόν φέτος τον χειμώνα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά ως προς την τιμή του θέρμανσης και ο Εδικός Φόρος να μπορούσε να μειωθεί περισσότερο προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρειών που έχουν υποστεί ζημιά από την κατάρρευση των πωλήσεων πετρελαίου κατά 70%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Ψυχογιός, εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί φέτος κατά 10%, ποσοστό που θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο προς όφελος και των δημόσιων εσόδων, αν -όπως υποστηρίζει ο ΣΕΕΠΕ- είχε γίνει δεκτή η πρόταση να μη μειωθεί καθόλου ο ΕΦΚ αλλά να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους πολίτες για την πρώτη κατοικία τους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών και γεωγραφικών κριτηρίων.

Β.Γεώργας

Δεν υπάρχουν σχόλια: